Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

OCIJENIO NACIONALNI EKSPERT ZA ZAŠTITU POTROŠAČA

Rabrenović: Cijene mogu rasti, jer je akcija usmjerena na kontrolu visine marži

26.03.2024 13:15h

Foto: Pixabay

Akcija ograničavanja visine marži ne zaustavlja, niti blokira rast cijena, saopštio je nacionalni ekspert za zaštitu potrošača Jovo Rabrenović i dodao da smatra da su se Vlada i trgovci dogovorili da dva mjeseca cijene zadrže na ovom nivou.

On je u emisiji Budilnik na TV E kazao da je svaka akcija koja je do sada sprovedena u Crnoj Gori i koja je imala za cilj da pomogne građanima da stabilizuju standard, a da se cijene makar zadrže na nivou na kojem su, nešto što treba podržati, bez obzira na to koliko se ne slagali sa nekim odlukama.

“Ipak, cijene na ovaj način nijesu zaustavljene i blokirane, one mogu da rastu, ali marže ostaju na nivou od pet do 15 odsto. Istovremeno, akcija je usmjerena samo na kontrolu visine marži”, rekao je Rabrenović, koji je i saradnik na Institutut ekonomskih nauka u Beogradu.

On smatra da je napravljen dogovor između Vlade i trgovaca da se cijene dva mjeseca zadrže na ovom nivou.

“Inflacija se suzbija smanjenjem cijena. Ako je cijena niža, manje plaćamo i ostaje nam više novca, računica je prosta”, kazao je Rabrenović.

Prema njegovim riječima, u marketingu postoje kampanje koje su ograničene na tri mjeseca, a ova akcija je neka vrsta kampanje.

“Trajaće dva mjeseca do početka ljetnje turističke sezone, a onda više marže neće biti kontrolisane”, smatra Rabrenović.

On je dodao da država može kroz set mjera da uvede kontrolu cijena, što je vrlo nepopularna mjera i to ne treba priželjkivati.

“Potrošačima bi to, naravno, odgovaralo”, kazao je Rabrenović.

On je naveo da se ovdje uporno govori o opštoj inflaciji koju država naglašava.

“Ona postoji i raste, ali imamo mnogo značajniju - ličnu inflaciju. Na spisku koji se pravi se nalazi puno proizvoda koje mi sasvim sigurno ne koristimo i njima cijena stagnira, ali raste cijena osnovnih životnih namirnica. Nekada čak i drastično - od deset do 15 odsto mjesečno”, rekao je Rabrenović.

On je dodao da na spisku koji je danas pročitao, nije našao previše proizvoda koje kupuje.

“To znači da na mene kao potrošača ta akcija neće uticati. Mnogo bi bilo bolje da imamo onih pet hiljada proizvoda o kojima se pričalo na početku. To bi pomoglo potrošačima, a sada to nije slučaj”, zaključio je Rabrenović.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT