Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

STIGLO MIŠLJENJE IZ RESORA NOVICE VUKOVIĆ

Ministarstvo finansija: "Čistoća" mora da smanji plate 10 odsto

25.04.2024 12:29h

Foto: gradski.me

Preduzeću "Čistoća" stiglo je mišljenje Ministarstva finansija o primjeni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, za društva koja posluju sa gubitkom, u kojem se ukazuje da se smanjenje fonda zarada može izvršiti smanjenjem zarada zaposlenih i/ili smanjenjem broja zaposlenih.

Nakon prve godine poslovanja sa gubitkom privredna društva su dužna da u narednoj godini smanje ukupan fond zarada  deset odsto i dodatno pet odsto u narednoj kalendarskoj godini, piše u mišljenju koje je ministar finansija Novica Vuković poslao preduzeću "Čistoća".

Čistoća je 19. aprila ove godine tražila mišljenje o primjeni člana 10 Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru pošto su poslovali sa gubitkom i planirali smanjene zarada i otpuštanje radnika.  

"Napominjemo da ukupan fond zarada podrazumijeva ukupna sredstva opredijeljna za bruto zarade zaposlenih (bruto zarade sa doprinosima na teret poslodavca). Ukazujemo i da se smanjenje fonda zarada može izvršiti smanjenjem zarada zaposlenih i/ili smanjenjem broja zaposlenih", navedeno je u mišljenju ministra u koje je "Dan" imao uvid. 

Na najavu uprave gradskog preduzeća da će biti smanjene plate i po novoj sistematizaciji ostati bez posla 69 zaposlenih na isti dan kada je zatraženo mišljenje Ministartsva finansije više od 100 zaposlenih okupilo se ispred zgarde preduzeća. Jedni su tvrdili da je u pitanju protest upozorenja, a drugi da je u pitanju samo razgovor.

Sindikat i predstavnici zaposlenih su poručili da će ukoliko ostane odluka o smanjenju zarada, a na osnovu tumačenja Ministarstva finansija to je zakonska obaveza, prijete štrajkom. Prema infoamcijama "Dana" planirano je otpuštanje u administraciji, ne u operativi i tehničkom sektoru gdje čak ima i manjka radnika.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT