Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PRETHODNO ODBOR POVJERENIKA USVOJIO AMANDMANE

Budžet SO Andrijevica usvojen ali njegov iznos ostao nepoznat

27.04.2024 07:00h

27.04.2024 07:00h

U nastavku sjednice Odbora povjerenika za Opštinu Andrijevica, koja je započeta u četvrtak, sinoć je usvojena odluka o budžetu Opštine Andrijevica za tekuću godinu.

Prije toga Odbor povjerenika u sastavu: Nina Blažić i Senad Crnovršanin, u ime Ministarstva javne uprave, Bojan Paunović, predstavnik Ministarstva finansija, Ljilja Belada, predstavnica Ministarstva ekonomskog razvoja, Ljubica Radović, predstavnica Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore, Milorad Mojašević i Dragan Pešić, kao građani opštine Andrijevica, jednoglasno je prihvatiio sedam svojih amandmana koji su postali sastavni dio odluke o budžetu.

Kako se čulo tokom sjednice usvajanjem ponuđenih amandmana prvobitna projekcija budžeta, koja je iznosila 4.337.252 eura, umanjena je skoro 30 odsto, ali nije rečeno koliko je to u konačnom iznosu. Prije donošenja naznačene odluke u pisanom izvještaju predsjednik Opštine Željko Ćulafić dao negativno mišljenje o svim amandmanima Odbora povjerenika i odbacio ih kao nezakonite.

"Amandaminima koji su dostavljeni predlagaču budžeta na izjašnjenje od strane Odbora povjerenika Opštine Andrijevica prekršene su odredbe člana 27 Zakona o finasiranju lokalne samouprave, koji u stavu 1 predviđa da primici i izdaci budžeta Opštine moraju biti u ravnoteženi. Dostavljenim amandmanima je izvršen pokušaj fiktivne uravnoteženosti budžeta koji je za cilj imao skrivanje stvarnih sredstava Opštine.

Predlagač budžeta razumije i shvata potrebu Odbora povjerenika koji su zamjena za Skupštinu opštine Andrijevica da amandamski djeluje na predloženi tekst budžeta što je njihovo zakonsko ovlašćenje, s tim što su predlagači amandamana dužni da poštuju Zakon o finasiranju lokalne samouprave poštujući princip uravnoteženosti budžeta, naglasio je Ćulafić.

Predstavnik opštinskog Sekretatijata za finansije Stojan Mitrović naglasio je da ponuđeni amandmani nijesu prihvatljuvi sa zakonskog stanovišta i da ne postoje tehničke ni druge mogućnosti da se oni u datoj situaciju ukalkulišu u projekciju o budžetu.

"Ja ovaj posao radim dugi niz godina, ali ovo je nevjerovatan presedan koji ja do sada u praksi nijesam vidio",  naveo je Mitrović

Sličan stav iznio je i sekretar Sekretarijata za opštu upravu Duško Stojanović, ukazujući da su članovi Odbora povjerenika usvajanjem pomenutih amandmana izašli iz okvira svoje nadležnosti.

Odbor povjerenika u datoj situaciji ušao je u nadležnosti predsjednika Opštine kao predlagača budžeta, čime je primijenio diktaturu nad lokalnom upravom, poručio je Stojanović.

Sa druge strane, Bojan Paunović je u ime Odbora povjerenika kazao da su amandmani podnešeni u skladu sa zakonskim mogućnostima.

Dodao je da očigledno  postoji različito tumačenje pojedinih zakonskih propisa predstavnika Opštine u odnosu na članove Odbora povjerenika. Kazao je da plan budžeta ne mora da odslikava stvarno stanje na računu Opštine.

Paunović je istakao da nije neophodno da se prikaže strano stanje depozita, već ta sredstva mogu da se stave da budu operativna donošenjem nekih narednih odluka o budžetu.

Ćulafić: Politička diktatura

Predsjednik Opštine Željko Ćulafić juče je u obraćanju javnosti kazao da je na sceni politička diktatura.

"S obzirom na novonastalu situaciju, koja poprima sve više obrise političke diktature, obavještavamo javnost, a prije svega građane naše opštine da već mjesec trpimo opstrukcije od Odbora povjerenika koji je kulminirao maratonskom sjednicom Odbora, koja je u četvrtak trajala 19 sati.

Naime, odbor povjerenika, uz objektivnu sumnju da se radi o političkom tijelu, uspio je da od jedne jednostavne situacije i usvajanja budžeta Opštine.koja je nasušna potreba naših građana, kalkulacijama, ulaskom na teren drskog kršenja propisa, a prije svega kršenja Zakona o finansiranju lokalne samouprave, politikanstvom, iskaže jasnu namjeru da naše građane liše kapitalnog dijela budžeta i time zaustave razvoj opštine", naglasio je Ćulafić

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT