Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ODGOVORILI NA NAJAVU O BLOKADI

Monteput o zahtjevima mještana Crmnice: Rješenje za Sozinu tražiti kroz subvencionisanje putarine, ne kroz izmjene Zakona o putevima

10.07.2024 09:58h

Foto: Monteput

Iz Monteputa pozvalili su se predstavnike mještana Crmnice na sastanak kako bi kroz dijalog našli rješenje za njihov zahtjev za oslobađanje plaćanja putarine kroz tunel Sozina, kroz prepoznavanje svih kategorija mještana koje pogađaju troškovi putarine, uz predlog da troškovi putarine budu subvencionisani iz dobiti Monteputa.

Poručuju da su za pronalaženje rješenja kroz dijalog, a ne kroz proteste i blokadu saobraćaja tunela Sozina kojima se, kako ističu, pravi višestruka šteta svim građanima, turistima i turističkim poslenicima, i nadasve ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju.

“Vjerujemo da ćemo po ovom pitanju postići dogovor, tim prije što smo upravo kroz dijalog sa mještanima Crmnice našli rješenje za poziciju trase autoputa kroz Crmnicu, u korist svih Crmničana, a zadovoljstvo time predstavnici mještana su i putem medija istakli", saopšteno je iz Monteputa.

Dužnost im je bila, kako navode, da predstavnike poslaničkih klubova upoznaju sa posljedicama koje mogu proizaći ako se rješavanju zahtjeva mještana Crmnice pristupi kroz izmjene Zakona o putevima.

"Rješenje zahtjeva mještana kroz izmjene Zakona o putevima, tiče se i šire javnosti, jer bi se na ovaj način Crmničani doveli u povlašćen položaj u odnosu na druge građane, odnosno diskriminisalo bi stanovnike ostalih mjesnih zajednica sa teritorija koje gravitiraju autoputu i tunelu Sozina, što je i u suprotnosti sa EU propisima koji uređuju ovu oblast. To bi proizvelo kontinuirane izmjene Zakona, što bi otežalo primjenu i sprečavanje zloupotreba", navode iz Monteputa. 

Domino efekat takvog pristupa je, poručuju, i što se obesmišljava ustanovljen način finansiranja izgradnje i održavanja infrastrukturnih objekata kroz naplatu putarine.

"U krajnjem dovodi u nepovoljan položaj državu prilikom ugovaranja i planiranja budućih dionica, njihove izgradnje, finansiranje i naplatu putarine", zaključuju iz Monteputa. 

Mještani Crmnice najavili su blokadu tunela Suzina za 13.jul.

Prije nekoliko dana su se oglasili i saopštili da su nadležnim institucijama prije mjesec predali inicijativu sa više od 500 potpisa kojom su zahtijevali proširenje opsega povlastica za prolazak kroz tunel Sozina.

"Kako bi stigli do centra grada, škola, bolnice Crmničani moraju da izdvoje značajna sredstva, usljed fizičke odvojenosti od samog grada. Pored mukotrpnog svakodnevnog putovanja na posao, kao i svih ostalih povoda da voze do Bara, brige o porodici, da odvedu djecu na sport, časove, bioskop, kulturnu manifestaciju ili slično u startu su diskriminisani, zato još jednom apel, podržite našu inicijativu i glasajte za izmjene i dopune zakona o putevima", naveli su, između ostalog, u inicijativi.

 
Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT