Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

DUŽNI DA IZMIRE POTRAŽIVANJA U IZNOSU OD OKO 400.000 EURA

MKI intenzivno radi na rješenju za prevazilaženje problema Zavoda za geološka istraživanja

01.12.2022 16:27h

Foto: MKI

Zavod za geološka istraživanja obratio se Ministarstvu kapitalnih investicija kao resoru, za pružanje finansijske pomoći, a u vezi sa pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici, vezanom za slučaj klizišta Mojdež kod Herceg Novog. Taj spor je trajao od 2004. godine i JU Zavod za geološka istraživanja, kao drugotužena strana u sporu je u obavezi da izmiri potraživanja tužilaca u iznosu od oko 400.000 eura.

“Naime, ističemo da sa predstavnicima Zavoda aktivno i svakodnevno komuniciramo u cilju pronalaženja rješenja, čemu svedoči i veliki broj sastanaka ove dvije institucije u proteklom periodu, kao i zajedničkih inicijativa, u cilju prevazilaženja trenutne situacije”, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva kapitalnih investicija i Zavoda za geološka istraživanja.

U cilju poštovanja zakonskih procedura, kako se dalje navodi u saopštenju, Ministarstvo kapitalnih investicija uputilo je zahtjeve za davanje mišljenja, a u vezi preusmjeravanja sredstava iz budžeta ministarstva kapitalnih investicija JU Zavod za geološka istraživanja.

“Ministarstvo finansija dalo je svoju saglasnost da se sredstva iz budžeta ministarstva kapitalnih investicija mogu preusmjeriti na račun Zavoda. Zahtjev za davanje mišljenja, a u vezi pomoći Zavodu uputili smo i Agenciji za zaštitu konkurencije, čije mišljenje očekujemo”, navodi se.

Kako su istakli, Zavod za geološka istraživanja u resoru je Ministarstva kapitalnih investicija sa kojim ima zaključen Ugovor o finansiranju poslova iz Programa geoloških istraživanja u Crnoj Gori.

“Za izvršenje obaveza iz navedenog ugovora, Zakonom o budžetu Crne Gore opredijeljena su sredstva koja se isplaćuju Zavodu, po dostavljenim mjesečnim računima, koje prati izvještaj o izvršenim radovima i stepenu realizacije projekata predviđenih Programom”, navode oni.

Shodno navednom ugovoru, kako dalje ističu, do danas su isplaćena sva novčana sredstva po dostavljenim računima od strane Zavoda, a preostala će biti isplaćena do kraja godine, kada ih Zavod ispostavi.

“Dakle, ministarstvo redovno izmiruje sve obaveze prema Zavodu shodno ugovorenim obavezama, ali obzirom na situaciju u kojoj se Zavod zatekao zbog blokade računa po rješenju o izvršenju, a po osnovu gorenavedene presude, traži se i način da se Zavodu pomogne u vidu dodatnih sredstava, kroz zakonske vidove pomoći, a za čiju realizaciju se čeka na dodatna mišljenja u Agenciji za zaštitu konkurencije”, naglašavaju iz resora.

Ministarstvo kapitalnih investicija, kako kažu, ne planira gašenje Zavoda.

“Već naprotiv pokušava naći način da se ovoj renomiranoj, stručnoj i naučnoj ustanovi pomogne u prevazilaženju problema, a u prilogu tome je i činjenica da je ministarstvo kapitalnih investicija povjerilo dio poslova iz svoje nadleznosti JU Zavod za geološka istaživanja. MKI promptno i bez zadržavanja izmiruje sve obaveze prema JU Zavod za geološka istraživanja, cijeneći da je to ustanova koja se bavi poslovima od društvenog i nacionalnog interesa”, zaključuju iz MKI.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT