Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAVJET ZA JAVNE INVESTICIJE

Predviđena izgradnja oko 260 kilometara auto-puteva

27.03.2024 09:00h

Foto: gov.me

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja oko 260 kilometara autoputeva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica, navodeno je u saopštenju nakon održane sjednice Savjeta za javne investicije, kojim je predsjedavao premijer Milojko Spajić, uz učešće resornih ministara i ključnih institucija u realizaciji kapitalnih projekata.

U dijelu kreiranja osnova za dalji infrastrukturni razvoj, Savjet se, kako je saopšteno, upoznao sa aktivnostima novog mehanizma elektronskog praćenja realizacije projekata iz kapitalnog budžeta Crne Gore, koji sprovodi Ministarstvo finansija, sa ciljem efikasnije realizacije projekata. Savjet je utvrdio dinamiku izrade Master plana infrastrukturnog razvoja Crne Gore, kao i sprecificiranja novih projekata infrastrukture.

Savjet je donio odluke u dijelu neophodnosti jačanja kontrolnih mehanizama implementacionih jedinica Kapitalnog budžeta države, u smislu kontrole i provjere projektne dokumentacije, kao i mehanizama snažnijeg monitoringa u dijelu licenci u okviru ingerencija nadležnog ministarstva.

“U smislu intenzivnih aktivnosti Monteputa predviđene su radnje na daljoj izradi idejnih rješenja za izgradnju autoputeva i brzih saobraćajnica sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica – Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore, među kojima je i dionica Smokovac – granični prelaz Božaj, na inicijativu potpredsjednika Vlade Nika Gjeloshaja”, navodi se u saopštenju.

Savjet je razmatrao, kako je saopšteno, novi okvir regulatornog uređivanja strateških investicija sa ciljem uspostavljanja novog pristupa investitorima i njihovim idejama u Crnoj Gori.

“Strateškim pristupom želi se poslati poruka o naporima Vlade da Crna Gora postane interesantna investiciona opcija za strateške projektne ideje, što u konačnom vodi ubrzanom razvoju naše ekonomije i najvažnije poboljšanju životnog standarda građana. Sa posebnim akcentom na javne strateške investicije koje doprinose snažnijem razvoju Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Savjet za javne investicije je dio novog institucionalnog okvira za unapređenje javnih investicija, efikasniju koordinaciju i realizaciju aktivnosti u dijelu kapitalnog budžeta Crne Gore i drugih projekata infrastrukturnog razvoja. Akcenat u narednom periodu biće, kako je saoopšteno, pokretanje novih infrastrukturnih projekta u sektoru saobraćaja, energetike, obrazovanja i stvaranja novih preduslova ekonomskog razvoja Crne Gore.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT