Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

RAZGOVARAO SA MLADIM INOVATORIMA

Abazović: Pokrećemo crnogorski svemirski program, stajemo iza naših inovatora koji razvijaju satelit “Luča”

26.01.2023 11:43h

Foto: gov.me

Pokrećemo crnogorski svemirski program, stajemo iza naših inovatora koji razvijaju satelit Luča, kazao je predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Abazović je razgovarao danas sa Ninom Drakulić, Nikolom Perovićem i Filipom Jovićevićem, mladim crnogorskim inovatorima i predstavnicima organizacije Montenegro Space Research koji su pokrenuli projekat lansiranja prvog crnogorskog satelita "Luča". 

Abazović je istakao da Crna Gora želi imati svoj svemirski program koji će pokrenuti naši mladi ljudi, naučinici i inovatori, naglašavajući zadovoljstvo što naša država raspolaže sa takvim entuzijastima čije aktivnosti želi institucionalizovati.

Abazović je naglasio da Vlada Crne Gore kroz Fond za inovacije želi podsticati mlade ljude u stvaranju inovacija, konstatujući da su oni "ledolomci" u našem društvu koji treba da promijene ekonomsku, obrazovnu i naučnu sliku Crne Gore.

"Pokrećemo Crnogorski svemirski program, stajemo iza naših inovatora koji razvijaju satelit Luča", naglasio je Abazović.

Kako je saopšteno iz Vlade, govorilo se i o ranijem lansiranju Crnogorskog probnog satelita, koje se desilo u oktobru prošle godine.

Predstavnici Montenegro Space Research upoznali su premijera sa detaljima te aktivnosti. U tom kontekstu, premijer je naveo da je ponosan na rezultate njihovog rada i uloženu energiju kako bi Crna Gora bila prepoznata na naučnoj mapi regiona, Evrope i svijeta.

"Tokom razgovora usaglašena je dalja komunikacija u vezi sa prevazilaženjem i rješavanjem administrativnih problema u vezi sa lansiranjem prvog crnogorskog satelita "Luča" i dogovoreno da se u komunikaciji sa Ministarstvom nauke i tehnološkog razvoja se stvore sve neupohodne pretpostavke kako bi se projekat lansiranja prvog crnogorskog satelita razvijao bez smetnji", navodi se u saopštenju.

Razgovaralo se i o crnogorskim mladim naučnicima u svijetu koji bi mogli dati značajan doprinos razvoju pomenutih projekata.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT