Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PROGLAŠENI POBJEDNICI DESETOG FESTIVALA LUTKARSTVA

Grand prix festivala dodijeljen predstavi "Ronja – Razbojnikova kći"

03.09.2023 19:42h

Foto: KIC

U nedjelju veče je, u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, održano proglašenje pobjednika jubilarnog desetog izdanja Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2023, saopšteno je iz KIC-a Budo Tomović.

Kako su kazali, Grand prix za najbolju predstavu u cjelini dodijeljen je predstavi „Ronja – Razbojnikova kći”, u izvođenju Teatra za deca i mladinci Skoplje, Sjeverna Makedonija.

"Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Jakubu Maksimovu za režiju predstave „Ronja – Razbojnikova kći”. Nagrada za najbolju dramaturgiju „Dragan Radulović” dodijeljena je Jeleni Đorđević za predstavu „Zlatokosa”, Pozorišta lutaka u Mostaru, Bosna i Hercegovina. Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka dodijeljena je Theodori Popovoj za lutke u predstavi „Bremenski muzikanti”, Državnog lutkarskog pozorišta Trgovište, Bugarska. Nagrada za najbolju scenografiju dodijeljena je Olgi Zijebinskoj za scenografiju u predstavi „Bambi”, Pozorišta za decu i mlade Kragujevac, Srbija. Nagrada za najbolju originalnu muziku dodijeljena je Frenkiju Bogićeviću za muziku u predstavi „Vuk i sedam jarića”, Pozorišta lutaka Niš", navode iz KIC-a.

Pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo, kako su kazali, dodijeljeno je: Matei Jankovskoj, za ulogu Ronje u predstavi Ronja – Razbojnikova kći, Davorinu Diniću, za ulogu vuka u predstavi „Vuk i sedam jarića“, Milošu Milovanoviću, za ulogu Bambija u predstavi „Bambi“, Dimitru Karaivanovu, za ulogu pijetla u predstavi „Bremenski muzikanti“ i ansamblu predstave „Csardas“.

Specijalna nagradu žirija, koja je ove godine uvedena na inicijativu stručnog žirija, dodijeljena je Davoru Dragojeviću za ljubav, razumijevanje i fantastičnu organizaciju Festivala.

Dječiji žiri je za najbolju proglasio predstavu „Vuk i sedam jarića“, Pozorišta lutaka Niš, Srbija. Članovi stručnog žirija bili su su uvaženi pozorišni i kulturni djelatnici. Predsjednik stručnog žirija bio je Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora, a članovi su Aleksandar Alek Rodić, diplomirani glumac i kompozitor, Srbija, i Vladimir Lazovski, glumac u pozorištu za decu i mlade – Skoplje, Sjeverna Makedonija.

Predsjednik stručnog žirija, reditelj i dramaturg Goran Bulajić je prisutnima saopštio rezultate naglasivši:

„Stručni žiri sa zadovoljstvom konstatuje da je Festival protekao u dobroj organizaciji, istinskoj pozorišnoj radosti, i da smo svi skupa bili u prilici da vidimo šest predstava iz pet država. Imali smo težak zadatak da od kvalitetnog programa odaberemo najbolje. Ipak smo se saglasili. Čestitamo svima”, kazao je on. 

U dječijem žiriju ove godine su bili Andrija Šaković – predsjednik, i članovi: Niša Ćupić, Dušan Čelebić, Daria Miranović, Marta Janjušević, Ognjen Tomović, Petar Đuranović, Eleonora Tomašević, Nikolija Popović i Lav Stojanović.

Direktor i selektor Festivala Davor Dragojević uručio je tokom programa specijalnu zahvalnicu Viktoru Dlabaču, autoru ovogodišnjeg vizuelnog identiteta Festivala.

„Želja nam je bila da baš Viktoru povjerimo zadatak izrade jubilarnog vizuelnog identiteta jer je to mladić za kojeg možemo reći da je rastao uz Festival lutkarstva. Bio je član dječijeg žirija na dva izdanja Festivala, a učestvovao je i kao glumac u predstavi „Snežana i sedam patuljaka” koja je bila izvedena u čast nagrađenih na četvrtom izdanju Festivala, 2015. godine. Rješenje koje je Viktor iznjedrio rezultat je dubokog razumijevanja važnosti festivala i jedinstvenih doživljaja koje je iskusio kao učesnik. Neizmjerno smo mu zahvalni na posvećenosti, energiji i ljubavi“, kazao je Dragojević.

"Viktor Dlabač rođen je 11. januara 2005. godine u Podgorici. Bavi se slikanjem, vajanjem, animacijom, ilustracijom i muzikom, a radi i na video igrama. U svom radu koristi i tradicionalne i digitalne tehnologije. Izlagao je radove na više zajedničkih izložbi. Osvajao je mnoge nagrade na likovnim konkursima i slikarskim kolonijama.
Nakon svečanog uručenja nagrada, Pozorište za decu i mlade Kragujevac je, u čast nagrađenih, odigrao predstavu Vuk i sedam jarića", podsjećaju iz KIC-a.

Festival traje do 4. septembra, a osim u Podgorici, gdje su mališani uživali u čarima jedinstvenog svijeta lutaka u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” i sali DODEST, pozorišne trupe su u petak, 1. septembra odigrale predstavu i u Gusinju, dok će u ponedjeljak odigrati predstave za mališane iz Bijelog Polja, Rožaja, Andrijevice i Nikšića.

Kako su kazali, u Bijelom Polju će, u Centru za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, u ponedjeljak, od 14 sati biti izvedena predstava „Bremenski muzikanti“, u Rožajama će biti izvedena predstava „Vuk i sedam jarića“, u Centru za kulturu, od 17 sati, dok će u Nikšićkom pozorištu, od 18 sati, biti izvedena predstava „Zlatokosa“. U Andrijevici će biti izvedena predstava van festivalske konkurencije „Kuče koje nije umjelo da laje“, i to od 12 sati, u Centru za kulturu i sport „Mihailo Lalić“. Ovu predstavu će izvesti Dječji umjetnički centar Podgorica.

Jubilarno deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2023, koje je okupilo šest glumačkih trupa iz pet zemalja: Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bugarske, održava se uz podršku Ministarstva kulture i medija, Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, te ostalih sponzora, donatora i prijatelja.

Kao i svake godine, ulaz na sve sadržaje Festivala je besplatan.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT