Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

“KAD SEZONA PROĐE NA PROBLEM RADNE SNAGE ĆE SE OPET ZABORAVITI”

Kostić za Dnevno: Ministar govori sa "kraja tanjega”, misija ZZZCG nije da ispravlja deformitete obrazovnog sistema

04.05.2023 04:45h

04.05.2023 04:45h

Foto: Screenshot/YouTube

Problem neadekvatne strukture radne snage nije od juče niti je nepoznat, samo se sa njim ne bavi na način kako bi to trebalo biti – strateški, ocjenjuje za portal Dnevno.me Vasilije Kostić, ekonomski analitičar i predsjednik Crnogorskog uduruženja poslodavaca (CUP).

Tim pitanjem se, smatra Kostić, kako je to svojstveno našim vlastima bavi od slučaja do slučaja - onda kada problem bude u žiži i kada eskalira kao što je sada uoči turističke sezone.

“Inače, kad sezona prođe opet će se na njega zaboraviti. To su obilježja stohastičkog pristupa, manjka strateškog promišljanja i kulture strateškog planiranja”, navodi sagovornik našeg portala.

Komentarišući izjavu ministra ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Gorana Đurovića da “Zavod za zapošljavanje moramo hitno da transformišemo, jer da imate 44 hiljade nezaposlenih, a da ne možete da nađete radnika to nije normalno”, Kostić poručuje da ministar govori sa "kraja tanjega”.

“To o čemu on govori su posljedice, a ne uzroci. Uzroke nećete riješiti time što ćete rješavati posljedice. Uzroci su mnogo dublji – strateške prirode, i prije svega se ogledaju u neadekvatnom obrazovnom sistemu koji nije upodobljen strukturnim potrebama privrede, niti strateškim pravcima društveno-ekonomskog razvoja”, ocjenjuje Kostić.

I na tom problemu se, smatra on, vidi manjkavost strateškog promišljanja razvoja.

“Jer, kad bi odgovorili na pitanja: kuda idemo i šta hoćemo, vjerovatno bi bilo logično i da upodobimo obrazovni sistem tome kao polugu i kao nosioca razvoja. Ali, kao što rekoh, naša vlast nema sklonosti ka strateškom već palijativnom – od slučaja do slučaja djelovanju”, kaže naš sagovornik.

Poručuje da ne postoji Zavod za zapošljavanje koji može da riješi takve probleme, iako sa druge strane nije sporna potreba da ga treba reformisati.

“Uostalom i nije njegova misija da ispravlja deformitete obrazovnog sistema, pa kada se govori o tome da treba reformisati Zavod za zapošljavanje, pokazuje se izvjesno nerazumijevanje funkcionisanja sistema”, navodi Kostić.

Upitan na koji način bi, prema njegovom mišljenju trebalo sprovesti reformu, naš sagovornik poručuje da prvo treba odrediti misiju Zavoda.

“A da bi to uradili treba donijeti strategiju društveno - ekonomskog razvoja. Misija Zavoda morala bi biti u funkciji ostvarenja tih ciljeva, a ne nasumično određena, pa u skladu s tim da li: posredovanje u zapošljavanju, edukacija, prekvallifikacija, dokvalifikacija, korigovanje manjkavosti obrazovnog sistema, unaprjeđivanje kompetencja i poslovnih vještina, briga o ranjivim kategorijama i slično…”, ocjenjuje Kostić za Dnevno.

Upitan da li je za nedostatak radne snage krivac ZZZCG ili je posrijedi nešto drugo, naš sagovornik odgovara: “Jedno je sigurno: Zavod samo malim dijelom može biti odgovoran za visoku nezaposlenost i to za onaj dio koji bi eventualno proizašao iz njegovog neefikasnog djelovanja u sklopu mjera koje je dužan da realizuje.”

Podsjećamo, ministar  ekonomskog razvoja i turizma u tehničkom mandatu Goran Đurović kazao je da je radna snaga trenutno gorući problem, ne samo kod nas nego i u drugim državama kao što su: Grčka, Bugarska, Hrvatska i da te zemlje moraju da se oslanjaju na Nepal, Bangladeš, Filipine i druge destinacije odakle im dolazi radna snaga… U tom segmentu ukazao je na nužnost reformisanja Zavoda za zapošljavanje.

Povodom izjave Đurovića obratili smo se i ZZZCG čije odgovore očekujemo.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT