Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POTREBA JE PODRŠKA I SENATA

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao ključnu pomoć Ukrajini vrijednu 61 milijardu dolara

20.04.2024 18:07h

Foto: Pixabay

Predstavnički dom Američkog kongresa izglasao je 61 milijardu dolara vrijednu pomoć predviđenu za Ukrajinu u trenutku kada se ta država suočava sa lošim izgledima na frontu prema Rusiji.

Oko 23 milijarde dolara bi se koristilo za popunu američkog oružja, zaliha i objekata, 11 milijardi dolara bi finansiralo tekuće američke vojne operacije u regionu. Skoro 14 milijardi dolara pomoglo bi Ukrajini da kupi napredne sisteme naoružanja i drugu odbrambenu opremu.

Za usvajanje je glasalo 311 članova Kongresa, a protiv je bilo 112.

Senat je izglasao i više od osam milijardi dolara za indo-pacifičku sigurnost: 3,3 milijarde dolara za razvoj podmorske infrastrukture, dvije milijarde dolara stranog vojnog finansiranja za Tajvan i druge ključne saveznike, 1,9 milijardi dolara za popunu odbrambenih artikala i usluga koje se pružaju Tajvanu i regionalnim partnerima.

Potrebno je da pomoć izglasa i Senat, a zatim da je potpiše predsjednik Džo Bajden, što bi trebalo da se desi narednih dana.

Izglasan je i novi paket sankcija Iranu, te zakon koji omogućava zabranu Tik Toka u SAD-u.

Osim toga, izglasan je zakon koji omogućava da se zamrznuta ruska sredstva koriste za pomoć Ukrajini.

Očekuje se da će izglasati i više od 26 milijardi dolara za Izrael, četiri milijarde dolara za raketne odbrambene sisteme Iron Dome i David's Sling, 1,2 milijarde dolara za odbrambeni sistem Iron Beam, koji se suprotstavlja raketama kratkog dometa i prijetnjama od minobacača, 4,4 milijarde dolara za popunu odbrambenih artikala i usluga pruženih Izraelu, 3,5 milijardi dolara za nabavku naprednih sistema naoružanja i drugih artikala kroz Program stranog vojnog finansiranja, 9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT