Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAOPŠTIO PREDSJEDNIK SOCIJALDEMOKRATA

Šehović: Vjerujem da će savez SD-a, SDP-a i LP-a brzo biti ozvaničen

19.04.2024 06:44h

Foto: SD

Nijedna opoziciona stranka nema pravo da na izazove koji su sve veći odgovara pojedinačno i sebično, poručio je predsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović, navodeći da vjeruje da će nadstranački savez SD-a, Socijaldemokratske partije (SDP) i Liberalne partije brzo biti ozvaničen.

Šehović je u intervjuu za Pobjedu kazao da je poenta saveza o kojem se razgovara u tome da bude dovoljno širok i za nepartijska udruženja i brojne istaknute pojedince.

„Razgovori na ovu temu su već ušli u završnu fazu, postigli smo visok stepen saglasnosti o gotovo svim pitanjima, tako da vjerujem da nadstranački savez, koji već u ovoj fazi kod značajnog broja naših građana nailazi na veliku podršku, može biti brzo ozvaničen“, rekao je Šehović.

On je naveo da je nakon 2020. zakoračeno u novo političko vrijeme koje, kako je dodao, podrazumijeva potrebu građenja znatno drugačijeg pristupa politici.

„Nijedna opoziciona partija nema više pravo da bude samozaljubljena i da na izazove koji su pod ovakvom nekompetentnom vlašću svakim danom sve veći, odgovara pojedinačno i sebično, ušančena u partijske rovove“, istakao je Šehović.

On je naglasio da je uvjeren da je nužno da kreiraju novi politički okvir, koji bi podrazumijevao tješnju saradnju ideološki i programski sličnih partija, udruženja i pojedinaca.

„Dakle, takav politički okvir bi morao biti dovoljno inspirativan i širok za sve pojedince koji su, jednako kao i mi, zabrinuti zbog urušavanja temeljnih vrijednosti na kojima društvo počiva i žele da daju svoj doprinos, ali bez partijske obojenosti“, kazao je Šehović.

Upravo su to, kako je rekao, razlozi zbog kojih snažno zagovara kreiranje inovirane opozicione političke ponude u formi širokog nadstranačkog saveza programski srodnih državotvornih partija.

„Što SD, SDP i LP svakako jesu, jer su nam ideološki korijeni od 90-ih godina do danas gotovo identični“, dodao je Šehović.

On je naglasio da je otvoren prostor za realizaciju te ideje dobrim dijelom i zbog toga što je na čelnim pozicijama u tim partijama došlo do smjene generacija.

„Zahvaljujući čemu nam raniji međupartijski odnosi, iako smo ih i danas svjesni, ne predstavljaju teret, jer smo dovoljno pametni da znamo da razdvojimo bitne od manje bitnih stvari“, naveo je Šehović.

Prema njegovim riječima, cilj im je da sopstvenim primjerom pokažu odgovornost i spremnost na okupljanje onda kada se svi drugi dijele.

„Da tako pružimo važan doprinos snaženju građanskog bloka, da kreiramo novu, kredibilnu, ideološki potpuno zaokruženu opozicionu političku ponudu, s kojom su svi načisto“, naveo je Šehović.

Upitan kako ocjenjuje trenutnu političku situaciju, on je kazao da je ona haotična, jednako kao i odnosi unutar parlamentarne većine i Vlade.

„Stiče se utisak da Vlada, zbog konstrukcione greške koju ima, liči na jedan raštimovani orkestar, u kojem svako vuče na svoju stranu, a ne na ozbiljnu izvršnu vlast koja ima jasnu političku viziju i znanje kako da je ostvari“, rekao je Šehović.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT