Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

OCIJENILA SMIJENJENA ZASTUPNICA CRNE GORE PRED EVROPSKIM SUDOM ZA LJUDSKA PRAVA

Pavličić: Nedonošenjem odluke Ustavni sud samo odložio nadležnost, štetu će platiti građani

23.02.2024 09:46h

Foto: PR Centar

Smijenjena zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić kazala je u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore da je Ustavni sud postupkom da ne odlučuje o ustavnosti Uredbe kojom je Pavličić smijenjena samo odložio svoju nadležnost.

Ustavni sud neće ocjenjivati ustavnost izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred ESLJP

Vlada je krajem godina promijenila Uredbu kojom je smijenila dosadašnju zastupnicu pred sudom u Strazburu Valentinu Pavličić i umjesto nje imenovala Katarinu Peković ne čekajući izjašnjenje Ustavnog suda.

Petoro sudija Ustavnog suda juče je bilo protiv pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti izmjena Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

"Odluka, barem iz onog šturog obrazloženja ne doprinosi pravnoj sigurnosti. Ustavni sud je takvom odlukom odložio samo svoju nadležnost, tj. nije sjeo i odlučio o onome što je njegova osnovna nadležnost a to je da ocjenjuje ustavnost akata u pravnom poretku", kaže Pavličić.

Ona kaže da je ova funkcija više ne interesuje, te da ju je časno obnašala.

"Bila sam službenik zakona i prava. To što je Vlada donijela uredbu kojom je ograničila mandat je legitimno pravo vlade. Ali to što je predlagač predložio Vladi, a Vlada u predvečerje putem telefonske vajber sjednice usvojila, zaista nije "racio legis" jednog pravnog procesa", kaže Pavličić.

Šta je bio motiv, kako kaže, vrijeme će pokazati.

"Ako je opredjeljenje Vlade da bude transparentna i da bude poštena, onda je sa ovom odlukom pokazala da ne poštuje vladavinu prava. I meni je žao što je to tako. Da su me pozvali, ja bih ih naučila da odrade to na način da ne bude Crna Gora tužena", navodi Pavličić.

Kaže da će druge instance pokazati da je povrijeđena procedura, te da će to pravno istjerati.

"Poražavajuće je da Vlada vrvi od pravnika, i da da jedno takvo nestručno, nezakonito i neutemeljeno na pravnim standardima objašnjenje. Ne može da se mandat prekida bez ikakvog racio legisa", ponavlja Pavličić.

Kaže da ona i dalje štit interese države.

"Ovim postupkom ću pokazati da oni koji stoje iza ovog pravnog akta ne štite interese države. A sve to neće biti dobar imidž ovoj državi", navela je ona.

Kaže da je funkcija zastupnika ozbiljna i da je ne može pokrivati neko ko je na početku karijere.

Nije, kako kaže, ovo pitanje funkcija nego princpa.

Istakla je i da ukoliko se potvrdi da je došlo do povrede postupa pri njenom imenovanju, upitna je i zakonitost imenovanja nove zastupnice.

Kaže da će kao i mnogo puta do sada štetu platiti građani.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT