ADVERTISEMENT

"ODGOVORNE ZA SLUČAJEVE PROVOKACIJA I SEPARATIZMA NA TERITORIJI RUSIJE"

Komisija Dume traži da se kao nepoželjne proglase i NVO iz Crne Gore

02.12.2022 06:54h

Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Komisija Dume za istraživanje slučajeva miješanja stranih država u unutrašnje poslove Rusije pozvala je 23. novembra da se kao nepoželjne ili ekstremističke proglase 30 stranih nevladinih organizacija (NVO), uključujući i neke iz Crne Gore.

To je izjavio predsjednik tamošnjeg komiteta za bezbjednost i borbu protiv korupcije Vasilij Piskarev, na sastanku komisije, prenosi TASS.

Napominje se da se radi o organizacijama koje pripadaju Australiji, Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama, Mađarskoj, Danskoj, Španiji, Letoniji, Litvaniji, Luksemburgu, Holandiji, Norveškoj, Poljskoj, Njemačkoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švedskoj.

Prema riječima Piskareva, ove strukture su odgovorne za slučajeve provokacija i separatizma na teritoriji Ruske Federacije. Osim toga, tvrdi on, bavili su se miješanjem u izbore, propagandom i "uvlačenjem maljoletnih Rusa u ilegalne aktivnosti". Uz to se, kaže, zalažu i za uvođenje antiruskih sankcija i obezbjeđivanje oružja i vojne opreme Kijevu.

Vijest je objavio i Projekat za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP). 

Podsjetimo, nedugo nakon ruske agresije na Ukrajinu Vlada Ruske Federacije objavila je spisak stranih država i teritorija koje "vrše neprijateljske radnje protiv Rusije, ruskih pravnih i fizičkih osoba" na kojem su se našle Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Crna Gora se krajem februara, nakon agresije na Ukrajinu, pridružila svim restriktivnim mjerama protiv Moskve, među kojima je niz paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija usvojila. Crnogorski zvaničnici su više puta posjetili Kijev. 

Predsjednik Vlade Dritan Abazović poručio je ranije da Crna Gora stoji uz ukrajinski narod i osuđuje rusku agresiju, te istakao da očuvanje međunarodnog poretka, zasnovanog na principima međunarodnog prava, mora biti osnova savremenih međunarodnih odnosa.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT