ADVERTISEMENT

TVRDI PREDSJEDNIK ODBORA ZA BEZBJEDNOST I ODBRANU

Knežević: Brđanina su mogli smijeniti samo u jasno formulisanoj proceduri

30.03.2023 18:14h

Foto: skupstina.me

Pokušaj da se na Odbor za bezbjednost i odbranu prebaci odgovornost zbog toga što Zoran Brđanin nije smijenjen do danas predstavlja klasičnu manipulaciju upravo onih struktura URE čiji je on bio favorit još iz vremena vlade Zdravka Krivokapića, kazao je predsjednik toga odbora Milan Knežević.

On je kazao da želi da podsjeti javnost da je Zoran Brđanin bio kandidat URE za izbor direktora UP, dok je kandidat koga je podržavao DF bio Dražen Medojević.

"Takođe imam obavezu da podsjetim da je DF podnio amandmane na Zakon o unutrašnjim poslovima kojima se Odboru za bezbjednost i odbranu i Skupštini pružala mogućnost da u jasno preciziranoj proceduri mogu smijeniti direktora UP, ali su protiv tih amandmana glasali protiv poslanici URA i DPS.

Tačno je da je Izvještaj o radu UP stigao u decembru prošle godine, ali samo na upoznavanje, bez obaveze za davanje mišljenja o smjeni Zorana Brđanina jer je u tom trenutku imao podršku Dritana Abazovića i Filipa Adžića, a samim tim i poslanika URE. Ono što je više zabrinjavajuće jeste činjenica da ni Zdravko Krivokapić ni Dritan Abazović kao predsjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost nisu dostavili nijedan izvještaj o radu iako im je zakonska obaveza da to učine dva puta godišnje", naveo je Knežević.

Kako je kazao, da je Odbor ijednom dobio Izvještaj VNB- a u kojem piše da direktor UP snosi objektivnu ili bilo koju drugu odgovornost, zato što su njegovi pomoćnici osumnjičeni za pripadnost kriminalnim klanovima, svakako da bi se odredio prema tim saznanjima.

"Međutim, ne da nije bilo tih saznanja, nego je Dejan Knežević u ime UP nekoliko puta prisustvovao sjednicama Odbora za bezbjednost i odbranu između ostalih zajedno sa Dritanom Abazovićem, GST- om Vladimirom Novovićem, i na tim sjednicama su svi tvrdili da imaju odličnu saradnju i da su rezultati takvi da dobijaju pohvale od partnerskih policija i službi iz čitave Evrope. Nakon hapšenja Dejana Kneževića, neko je želio da odgovornost za izbor Zorana Brđanina prebaci na Odbor, iako je svakom jasno da se dosadašnji direktor UP mogao smijeniti samo u jasno formulisanoj proceduri uz veliki znak pitanja da li Odbor u ovom trenutku uopšte ima kvorum za punovažno odlučivanje. Zato sam i na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost saopštio da istovremeno sa smjenom Zorana Brđanina ostavke treba da podnesu Dritan Abazović i Filip Adžić jer imaju najmanje objektivnu odgovornost za njegov izbor", istakao je Knežević.

On navodi da je planirao da zakaže kontrolno saslušanje čelnih ljudi u Vladi i bezbjednosnom sektoru za sljedeću nedjelju nakon završenog drugog kruga predsjedničkih izbora.

"I volio bih da na toj sjednici bude kvoruma, ali i da bude otvorena za javnost, kako bi građani mogli izvući zaključke koje sam izvukao i ja, da u državnim institucijama nadležnim za borbu protiv organizovanog kriminala vlada totalno rasulo i haos da je Kolumbija iz vremena Eskobara za nas Švedska", zaključio je Knežević.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT