
9. FEBRUAR 2025.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kalendar zdravlja
BOGAT VITAMINIMA, MINERALIMA, VLAKNIMA
Zdravstvene prednosti batata
Autor: dnevno.me
Izvor: Magazin Novosti
18.02.2024 09:19h

Foto: Pixabay
Slatki krompir je slatko, skrobno korjenasto povrće koje se uzgaja širom svijeta. Najčešće je narandžaste boje. Batat je bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima.
Zašto je dobar batat?
Slatki krompir nije težak za ishranu, ne izaziva probleme u stomaku, ne stvara osjećaj nadutosti i nije uzrok gojaznosti. Sve više se preporučuje kao dio dijeta i posebnih režima ishrane.
Batat i zdravlje očiju
Slatki krompir je bogat beta-karotenom, to je ono što mu daje narandžastu boju. Kada unosimo beta-karoten, naše tijelo ga pretvara u vitamin A, koji se zatim koristi za formiranje receptora za detekciju svjetlosti u oku. Ovo je važno za noćni vid i održavanje zdravlja oka.
Batat i probava
Slatki krompir je bogat vlaknima, za koje se pokazalo da promovišu zdrav sistem za varenje. Visoki nivoi biljnih sterola (fitosterola) u slatkom krompiru mogu da imaju zaštitni efekat na probavni sistem.
Dijabetes tipa 2
Zanimljiva otkrića sugerišu da umjerena konzumacija slatkog krompira može da poboljša regulaciju šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2. Međutim, potrebno je više dokaza kako bi se potvrdili ovi nalazi.
Batat i imunitet
Pošto je bogat beta-karotenom, slatki krompir takođe može da pomogne u podršci imunološkoj funkciji. To je zato što je vitamin A važan za održavanje integriteta sluzokože u respiratornom sistemu i crijevima.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari