Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

KORISNI SAVJETI

Kada je najbolje uzimati vitamine?

05.03.2024 20:07h

Foto: Pixabay

Dr Dimitar Marinov, docent na Medicinskom univerzitetu  u Bugarskoj dao je korisne smjernice o tome koje vitamine treba uzimati uz obrok, pred spavanje ili na prazan stomak.

Vitamini rastvorljivi u mastima, kao što su vitamin D, E, A i K, najbolje je konzumirati uz obrok ili grickalice koje sadrže zdrave masti, poput avokada, maslinovog ulja ili žumanca. Ovo omogućava optimalno oslobađanje žuči i enzima pankreasa u želucu, neophodnih za apsorpciju ovih vitamina.

Magnezijum, koji pomaže u opuštanju i poboljšava san, preporučuje se za uzimanje uz večeru. Ipak, važno je izbjegavati ga na prazan stomak, kako bi se izbjegli potencijalni problemi sa varenjem, poput dijareje. Melatonin, još jedan suplement za spavanje, trebalo bi uzeti jedan do dva sata prije odlaska na spavanje.

Vitamini rastvorljivi u vodi, uključujući vitamin C i sve grupe vitamina B, najefikasnije se apsorbuju i metabolizuju na prazan stomak. Alana Kesler, konsultantkinja za ishranu, preporučuje njihovo uzimanje ujutru, uz čašu vode, kako bi tijelo lakše apsorbovalo ove vitamine.

Uzimanje gvožđa se, takođe, preporučuje na prazan stomak, ali je važno izbjegavati mliječne proizvode istovremeno, jer mogu blokirati apsorpciju gvožđa. Kombinovanje gvožđa sa vitaminom C dodatno poboljšava apsorpciju. Probiotici, posebno oni koji sadrže Lactobacillus i Bifidobacterium, djeluju efikasnije kada se uzimaju na prazan stomak, otprilike 30 minuta prije obroka.

Pametno usklađivanje vremena uzimanja vitamina i suplemenata sa njihovim dejstvom može poboljšati njihovu efikasnost i doprinijeti vašem opštem zdravlju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT