Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

U POJASU GAZE

Vijeće bezbjednosti UN podržalo predlog o prekidu vatre između Izraela i Hamasa

11.06.2024 06:05h

Foto: EPA/EFE Abir Sultan

Vijeće bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) podržalo je predlog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džoa Bajdena o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i pozvalo palestinske militante da prihvate sporazum koji ima za cilj okončanje osmomjesečnog rata.

Hamas je pozdravio usvajanje rezolucije koju su pripremile SAD i poručio da je spreman da sarađuje sa posrednicima u primjeni principa plana.

Rusija je bila uzdržana od glasanja u UN-u, dok je preostalih 14 članica Vijeća bezbjednosti glasalo za rezoluciju koja podržava trofazni plan prekida vatre koji je Bajden saopštio 31. maja, a koji je opisao kao izraelsku inicijativu.

"Glasali smo za mir", rekla je američka ambasadorka pri UN Linda Thomas-Greenfield Vijeću nakon glasanja, prenosi Slobodan Evropa.

U rezoluciji se pozdravlja novi prijedlog o prekidu vatre, navodi se da ga je Izrael prihvatio, poziva se Hamas da pristane.

Alžir, jedini arapski član Vijeća, podržao je rezoluciju jer "vjeruju da ona može predstavljati korak naprijed prema trenutnom i trajnom prekidu vatre", rekao je ambasador Alžira u UN-u Amar Bendjama.

"To nudi tračak nade Palestincima," rekao je. "Vrijeme je da se zaustavi ubijanje."

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT