Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ZAMRZNULI IM IMOVINU

SAD proglasile Vagner grupu zločinačkom organizacijom

26.01.2023 20:30h

26.01.2023 20:30h

Foto: PMC Wagner Group

SAD su danas uvele dodatne sankcije ruskoj privatnoj vojnoj kompaniji “Vagner grupa”, saopštilo je ministarstvo finasija.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je imenovalo Vagner grupu kao „značajnu transnacionalnu zločinačku organizaciju“, prenosi Rojters.

„Vagnerovo osoblje je angažovano u ozbiljnim kriminalnalnim aktivnostima, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otmice djece i fizičko zlostavljanje u Centralnoafričkoj Republici i Maliju“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Sankcijama se zamrzava svaka američka imovina koju Vagner može da ima i zabranjuje državljanima SAD da obezbjeđuju sredstva, robu ili usluge toj grupi.

Trezor SAD je takođe uveo dodatne sankcije Vagneru optužujući grupu da je odgovorna ili saučesnik u tjeranju civila na prisilno raseljavanje i napade na bolnice u Centralnoafričkoj Republici.

Vašington je naveo i druge entitete koje optužuju da podržavaju vojne operacije Vagner grupe u Rusiji, uključujući akcionarsko društvo Tera Teh sa sjedištem u Rusiji i Institut za istraživanje svemirskih nauka i tehnologije Čangša Tiani u Kini.

„Današnje proširene sankcije Vagneru, kao i nove sankcije njihovim saradnicima i drugim kompanijama koje omogućavaju ruski vojni kompleks, dodatno će ometati Putinove sposobnosti da naoruža i opremi svoju ratnu mašinu“, izjavila je ministarka finansija Dženet Jelen u saopštenju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT