ADVERTISEMENT

SAOPŠTIO PREMIJER KOSOVA

Kurti: Međusobno priznanje da bude dio predloženog sporazuma

26.01.2023 11:35h

Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da francusko-njemački plan o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u centru treba da ima međusobno priznanje.

„Sporazum treba da ima uzajamno priznanje u centru, jer samo tako možemo u potpunosti da normalizujemo odnose Kosova i Srbije“, rekao je Kurti novinarima nakon otvaranja Međunarodne konferencije o sajber bezbjednosti u Prištini.

Kurti je rekao da je, kada je u septembru stigao nacrt sporazuma, izjavio kako je on dobra osnova za dalje razgovore i da predstavlja okvir i platformu koja omogućava da se ide dalje, ali da su potrebni i razgovori da bi se došlo do sporazuma.

„Postoje 33 briselska sporazuma iz prošle decenije i ne postoji nijedan sporazum koji ima prioritet nad drugim“, rekao je Kurti.

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da se sa Kurtijem i zamjenikom premijera Besnikom Bisljimijem tokom radne večere u srijedu uveče saglasio da svi ranije postigniti sporazumi u dijalogu moraju biti u potpunosti sprovedeni.

„Vratio sam se na Kosovo da nastavim iskrene, otvorene i intenzivne razgovore sa premijerom Kurtijem i potpredsjednikom vlade Bisljimijem o narednim koracima i napretku u normalizaciji odnosa sa Srbijom“, objavio je Lajčak na Tviteru.

Lajčak je u srijedu uveče za prištinsku televiziju Klan Kosova izjavio da je njemačko-francuski plan u suštini plan za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i da sadrži 11 tačaka.

On je rekao da očekuje da Kosovo i Srbija prihvate plan i potpišu ga, dodajući da sporazumom Kosovo mnogo dobija i ne gubi ništa.

„Sa objema stranama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu. Naravno da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno“, kazao je on.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT