Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"NASTAVLJENE AKCIJE KOJE UGROŽAVAJU MIR I MEĐUNARODNE NAPORE ZA STABILIZACIJU"

Bajden produžio uredbu o vanrednoj situaciji za Zapadni Balkan

15.06.2024 07:55h

Foto: EPA/EFE Ken Cedeno

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden produžio je za još godinu izvršnu uredbu o vanrednoj situaciji za Balkan, ocjenjujući da situacija na Balkanu i dalje predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku SAD.

U saopštenju objavljenom na sajtu Bijele kuće, Bajden navodi da se nastavljaju "akcije osoba koje ugrožavaju mir i međunarodne napore za stabilizaciju na Zapadnom Balkanu, uključujući akte ekstremističkog nasilja i remetilačke aktivnosti". 

"Takve situacije ometaju napredak ka efikasnom i demokratskom upravljanju i punoj integraciji u transatlantske institucije", saopštila je Bijela kuća. 

Bajden smatra da te akcije predstavljaju "vanrednu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku SAD" i da bi zbog toga vanredna situacija za Balkan trebalo da ostane na snazi i nakon 26. juna.

Prva takva izvršna uredba donesena je 26. juna 2001. 

Tadašnji predsjednik SAD, mlađi Džordž Buš, naknadno je izmenio tu uredbu navodeći niz ličnosti i organizacija koji podrivaju demokratski poredak i stabilnost Zapadnog Balkana.

Prva dva dokumenta Bijee kuće odnosila su se mahom na "remetilačke faktore" nakon postizanja Ohridskog sporazuma u Sjevernoj Makedoniji. 

Posljednji put stav Bijele kuće o pitanju Zapadnog Balkana definisan je 2021. uredbom kojom je proširen "obim vanrednog stanja na nacionalnom nivou".

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT