ADVERTISEMENT

U CENTRU ZA MENTALNO ZDRAVLJE "PODGORICA"

Dom zdravlja Podgorica obilježava “Dan borbe protiv alkoholizma"

30.03.2023 10:42h

Foto: Dnevno.me /Igor Milić

Dom zdravlja Glavnog grada obilježava “Dan borbe protiv alkoholizma - 1. april”, pod parolom "Budi pametan, budi trijezan", saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

"U subotu, 1. aprila, od 10h-22h, u Big Fashion-u, svi zainteresovani će moći da dobiju sve adekvatne informacije, savjet kao i brošure od strane psihijatara, psihologa i medicinskih radnika na temu zavisnosti od alkohola. Tim povodom, sledeće nedelje, biće upriličeni Dani otvorenih vrata u Centru za mentalno zdravlje “Podgorica“, što znači da će svi zainteresovani članovi porodice zavisnika, kao i sami zavisnici od alkohola, moći da se jave i potraže pomoć psihijatra i psihologa, bez uputa", navode u saopštenju Doma zdravlja Podgorica.

Cilj obilježavanja ovog dana je, kako navode, skretanje pažnje na štetan uticaj alkohola na organizam, na opasnost zavisnosti od alkohola i na uzroke koji dovode do takvih stanja.

"Iako se alkoholni sindrom javlja najčešće u četrdesetim godinama kod muškaraca, danas se sve više javlja kod mlađe populacije. Kada se jednom uspostavi alkoholni sindrom, on obično postojano napreduje. Veća je vjerovatnoća da će liječenje biti uspješno u ranim stadijumima bolesti, pa je zato važno da se takva upotreba alkohola otkrije što je prije moguće, s važnom porukom da je alkoholizam bolest koja se liječi.

To znači da je moguće pomoći zavisnicima od alkohola i njihovim porodicima da izađu iz začaranog kruga alkoholizma. U liječenju uvjek treba da učestvuje porodica, a ako ste prepoznali problem kod sebe ili u svojoj porodici, apelujemo da se obratite za pomoć u Centru za mentalno zdravlje Podgorica", zaključuju u saopštenju.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT