ADVERTISEMENT

"NE MORAMO NIKOME DA POLAŽEMO RAČUNE"

Asanović: Maliciozni navodi Stajović Vukčević, nismo ni osnivači niti vlasnici Radija Zeta

26.01.2023 15:55h

Foto: Printscreen RTCG

Neargumentovani i maliciozni su navodi vlasnice, glavne i odgovorne urednice Radio Zeta Nene Stajović Vukčević da se, kada je u pitanju raskid Ugovora o međusobnoj saradnji Radio Zeta i Opštine u okviru Glavnog grada Golubovci, radi o politički ili pak nacionalnoj motivisanoj odluci, iako je bilo možda razloga za to, niti da je bilo ko od čelnika nove lokalne vlasti pokušao diskreditovati, omalovažiti ili javno prijetiti, kao što je dotična gospođa navela, kazao je predsjednik opštine Zeta Mihailo Asanović.

Stajović Vukčević: Radio Zeta protjeran iz zgrade opštine, ovo je pokušaj gašenja slobodnih medija

“Kada je u pitanju konstatacija da Ugovor ima važnost do 2027.godine, tačno je jedino to da je Ugovor zaključen na period od pet godina, međutim, činjenica je da je, zapravo ugovor saglasna volja dvije strane i ako ta volja nije saglasna ili jedna od strana ne može da ispuni ugovorenu obavezu ili dođe do promijenjenih okolnosti ugovor je neodrživ.

Obzirom da je predmet Ugovora o međusobnoj saradnji ustupanje prostorija, koje su nam potrebne nakon novonastalih okolnosti, odnosno osnivanja samostalne Opština Zeta i potrebe da formiramo sekretarijate, javna preduzeće, inspekcije i druge organe Opštine, nismo u prilici da izvršimo predmet Ugovora, jer su nam prostorije u kojima se nalazi Radio Zeta uslov za organizovanje procesa rada, pa je u pitanju javni interes, koji ima primat nad privatnim, imajući u vidu da je lokalna uprava servis građana”, rekao je Asanović.

Kako dodaje, od 2010. godine Radio Zeta koristi prostorije koje su u vlasništvu lokalne samouprave bez naknade, a i prije 2010.godine, kada je Radio bio smješten u staroj opštinskoj zgradi, takođe bez naknade, koja je porušena za potrebe izgradnje raskrsnice, iako je Radio Zeta od osnivanja u privatnom vlasništvu, “što je bio lijep gest lokalnih vlasti, ali činjenica je da su se promijenile okolnosti i da više ne postoji potreban prostor da bi se nastavilo sa ovom praksom”.

“Cijeneći doprinos Radia Zete uz puno uvažavanje djelatnosti koju on obavlja, kao predsjednik lokalne samouprave pred kojom je tek posao formiranja lokalnih organa potrebnih za obavljanje zakonom propisanih nadležnosti, nisam u prilici da nastavim Ugovor o međusobnoj saradnji, koji je štetan za Opštinu, sa stanovišta raspoloživog prostora, imajući u vidu da nam predstoje imenovanja lokalnih funkiconera i formiranje organa i službi lokalne uprave.

Uz ove kancelarije koje je koristila Radio Zeta, adaptirat ćemo prostorije domova omladine, koji su u devastirani, pri čemu nemamo novaca za zakup prostora, jer kako vam je poznato, Opština je na privremenom finansiranju”, kaže Asanović.

Kažu da to da li je Stajović Vukčević član neke partije Asanović nije predmet njihovog interesovanja i o tome neka sudi javnost, kao i o "uređivačkoj politici svih ovih prethodnih godina".

“Takođe, nije u pitanju „ćeranje“, već prvorazredni javni interes, a vlasnica privatnog Radija je slobodna u izboru novih poslovnih prostorija, za svoj privatni radio, iz kojih takođe može obavljati djelatnost informisanja. Tako da se ne radi o gašenju medija, niti o kršenju osnovnih ljudskih prava, već o tome da mora da nauči da neće više biti privilegovanih. Nismo ni osnivači niti vlasnici ovog Radija, tako da ne moramo da polažemo nikome račune. Sa ovim završavamo svaku prepisku i očekujemo da do 9.februara oslobodi prostorije za naš nesmetan rad”, zaključio je Asanović.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT