Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ŠVAJCARSKA SE PRIDRUŽUJE REGIONALNOM FONDU ZA IZAZOVE

Za finansiranje projekata kooperativnog obrazovanja i obuke na Zapadnom Balkanu 9,7 miliona franaka

20.12.2022 14:12h

Foto: RCF

Njemačka razvojna banka (KfW) i Vlada Švajcarske, koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), uspješno su zaključile ugovor o finansiranju s ciljem podrške Regionalnog fonda za izazove (RCF).

„Tim sporazumom, SDC će izdvojiti 9,7 miliona švajcarskih franaka (CHF) za finansiranje zajedničkih projekata obuke na Zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju RCF-a.

RCF je finansijski instrument osmišljen da poveća zaposlenost mladih. Fond podstiče konkurentnost preduzeća u ekonomijama Zapadnog Balkana finansiranjem investicija u opremu i infrastrukturu za odabrane zajedničke projekte obuke koji se sprovode kroz partnerstvo između ustanova za stručno obrazovanje i preduzeća. Bespovratna sredstva se dodjeljuju kroz regionalno takmičenje (izazov).

„RCF je nastao na inicijativu njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), delegiran KfW razvojnoj banci, a sprovodi ga Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6-CIF), i predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora iz regiona“, dodaje se u saopštenju.

Finansijska sredstva Fonda u visini od 39 miliona eura, dobijenih kroz njemački finansijski doprinos, povećaće se na približno 49 miliona eura zahvaljujući doprinosu Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Direktor KfW Njemačke razvojne banke za jugoistočnu Evropu i Tursku Klaus-Martin Miler, kazao je da se Regionalni Fond za izazove bavi regionalnom integracijom i mogućnostima za ekonomski rast.

„Već je uspio da spoji privatni sektor i ustanove za stručno osposobljavanje, motiviše preduzeća da se uključe u stručnu obuku udruživanjem sa stručnim školama u podnošenju predloga na prethodna dva otvorena poziva. Želimo dobrodošlicu našim partnerim iz Švajcarske“, rekao je Miler.

On je kazao da će zajedno moći da prošire njihova zajednička ulaganja u aranžmane dualne i kooperativne obuke širom regiona Zapadnog Balkana 6.

„Naša zajednička vizija je modernizovan, zelen i inovativan sektor stručnog obrazovanja i obuke koji uspješno odgovara potrebama preduzeća”, dodao je Miler.

Zamjenik šefa Odeljenja za saradnju u Beogradu, Derek Džordž, kazao je da je poznato da je švajcarski dualni sistem stručnog obrazovanja i obuke ključni faktor koji doprinosi njihovom ekonomskom uspjehu i društvenoj koheziji.

„Shodno tome, širom regiona Zapadnog Balkana, Švajcarska podržava svoje zemlje partnere u oblasti stručnog obrazovanja i obuke (SSO) i integracije mladih ljudi na tržište rada. Fond će dopuniti i unaprijediti rezultate švajcarskih bilateralnih programa u regionu, a iskustvo i mreže švajcarskih programa u regionu će biti na raspolaganju RCF-u“, rekao je Džordž.

Švajcarska i Njemačka su, kako je dodao, obje članice Donatorskog odbora za dualno stručno obrazovanje. Inteligentan dizajn RCF-a će promovisati naš zajednički cilj unapređenja relevantnosti tržišta rada i uključivanja privatnog sektora u SSO.

„To je podstaklo škole da sarađuju sa kompanijama. Potrebno je pitati partnerske kompanije koji su im profili zanimanja potrebni i koje vještine. Sljedeći korak je da se osmisle i održe ove obuke u saradnji sa kompanijama”, naveo je Džordž.

Koordinator RCF projekta iz WB6 Komorskog investicionog foruma, Balša Ćulafić, rekao je da njihova nedavna analiza pokazuje značajan rast ekonomije Zapadnog Balkana u prošloj godini i otvaranje novih radnih mjesta.

„Ali, preduzećima iz šest ekonomija Zapadnog Balkana potrebni su adekvatno kvalifikovani radnici ako želimo da zadržimo ovaj pozitivan trend i odupremo se svim aktuelnim izazovima. Prednosti zajedničke implementacije dualnih i kooperativnih programa obuke u partnerstvu sa dobro opremljenim pružaocima stručne obuke prepoznate su među mnogim preduzećima“, naveo je Ćulafić.

On je rekao da uz dodatna sredstva koja stižu u Regionalni Fond za izazove, nadaju se da će doprinijeti tome da još veći broj maturanata iz programa stručnog obrazovanja stekne vještine potrebne za razvoj karijere u regionu Zapadnog Balkana.

Regionalni Fond za izazove ima za cilj da ojača relevantnost stručnog obrazovanja i obuke za tržište rada jačanjem kooperativnog pristupa obuci u ekonomijama Zapadnog Balkana 6 - Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Nakon prvog poziva, raspisanog prošle godine, Regionalni Fond za izazove je primio 205 prijava od konzorcijuma instituta za stručno osposobljavanje i više od 600 preduzeća. Na kraju je odabrao 37 najperspektivnijih projekata, dodijelivši regiji oko 14,5 miliona eura.

Drugi poziv RCF-a za iskazivanje interesovanja bio je otvoren je od 7. marta do 14. aprila, na kojem su učestvovala 123 konkurentna konzorcijuma, od kojih je 47 pozvano u drugu fazu kako bi predali potpuni prijedlog projekta. Konačna selekcija je u toku, a Fond će uložiti oko 8,8 miliona eura u najuspješnije kandidate iz drugog poziva.

Regionalni Fond za izazove je inovativni program koji nastoji povećati produktivnost i konkurentnost poslovanja na Zapadnom Balkanu 6. RCF je nastao na inicijativu njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, delegiran KfW Njemačkoj razvojnoj banci, a sprovodi Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana (WB6-CIF) koji predstavlja zajedničku inicijativu privrednih komora iz regiona.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT