Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NAJAVIO PREMIJER

Spajić: Do kraja sedmice raspisivanje tendera za softver, tokom ljeta podaci sa popisa

09.05.2024 18:15h

Foto: Skupština

Premijer Milojko Spajić rekao je da se do kraja sedmice očekuje objavljivanje tendera za nabavku softvera preko kojeg će građani moći da provjere unesene podatke sa popisa stanovništva.

Spajić je u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanice Demokratske narodne partije Maja Vukićević ko opstruira objavljivanje podataka sa popisa, rekao da je završena faza unosa podataka.

“Imamo fazu obrade podataka, trajaće dva-tri mjeseca, od ljeta će krenuti da izlaze podaci sukcesivno”, rekao je Spajić.

On je kazao da se do kraja nedjelje očekuje objavljivanje tendera za softver.

„Nadamo da ovo kašnjenje neće uticati na objavu podataka. Svaki građanin moći će da provjeri etno-kulturološki dio koji je izgleda svima opsesija”, kazao je Spajić.

On je kazao da je na popisu svako imao priliku da se slobodno izjasni.

“Da bude potpuno opušten, da ga niko neće targetirati zbog njegovog izjašnjenja, to je velika vrijednost koju smo donijeli i koju treba da sačiuvamo u budućnosti. Crna Gora treba da baštini svaki narod, sve su to autohtoni, svi smo utemeljni u Crnoj Gori. I kao takvi ujedinjeni, treba da idemo naprijed”, rekao je Spajić.

"Do kraja godine prosječna zarada biće hiljadu eura"

Prosječna zarada u Crnoj Gori će biti hiljadu eura do kraja ove godine, tvrdi  Spajić.

„Kao što smo rekli i kao što smo obećali, to će se desiti“, rekao je Spajić u Skupštini odgovarajući na pitanje šefa poslaničkog kluba Socijaldemokrata (SD), Borisa Mugoše.

Mugošu je zanimalo da li će tokom ove godine i na koji način biti ispunjeno jedno od Spajićevih ključnih obećanja, koje je iskazano i kroz kalkulator obračuna neto zarada na sajtu Pokreta Evropa sad – povećanje neto zarada svih zaposlenih u Crnoj Gori oko 25 odsto.

Mugoša tvrdi da ne postoji drugi način da se povećaju, po obećanju Spajića, sve neto zarade svih zaposlenih u Crnoj Gori 25 odsto, bez eliminisanja doprinosa na penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Spajić je naveo da je Crna Gora imala najveći fiskalni deficit u Evropi 2020. godine.

„To je bio najveći pljas koji je Crna Gora doživjela u 2020. godine. To nije bio paf-paf nego pljas-pljas i dabogda se nikad ne vratili u pljas-pljas vremena. Dosta nam je tih ekonomskih politika. Nama treba paf-paf“, poručio je Spajić.

On je kazao i da će do ulaska u Evropsku uniju (EU), Crna Gora preteći Hrvatsku i biti naprednija ekonomski od nje.

Spajić je podsjetio da je održana fiskalna disciplina i smanjen udio duga u bruto domaćem proizvodu (BDP).

„Mi smo zatekli skoro pa praznu kasu od 50 miliona eura, sa mjesečnim deficitom od 40 miliona eura. Mi smo tada izvukli državu na zelenu granu“, naveo je Spajić.

On je, govoreći o gradnji dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice, kazao da se Vlada zalagala da se šro ranije krene u realizaciju tog projekta.

On je, u odgovoru na poslaničko pitanje poslanice Pokreta Evropa sad, Dragane Vučević, rekao da je bitna putna infrastruktura da bi se spriječio odlazak ljudi.

„Ta dionica otvara čitav vasojevićki kraj i sjeveroistok ka centralno i južnom dijelu. Niko nije vjerovao kada smo rekli da će pretkvalifikacioni tender biti raspisan a to se desilo dva sata nakon naše konferencije za novinare“, saopštio je Spajić.

On je naveo da ne zavise svi rokovi samo od njih, ali da se nadaju da će ovog ljeta biti završene mnoge procedure.

„Što se nas tiče, imamo Upravu za nekretnine koja radi sve da se eksproprijacija radi u rekordnom roku i u budžetu imamo 90 miliona opredijeljenih za to“, rekao je Spajić.

On je kazao da je čuo u Skupštini da će auto-put biti urađen “paf-paf”.

„Od 50 koraka za auto-put u Crnoj Gori, vi ste kolege iz Građanskog pokreta URA uradili nula. Mi smo za pola godine uradili sedam koraka. Imamo idejna rješenja“, saopštio je Spajić.

On je dodao da snovi postaju realnost i putevi će biti završeni za pet-šest godina.

On je kazao da za sada sve ide planiranom dinamikom.

“A biće mi zadovoljstvo da u ovom formatu kroz koji mjesec govorimo i o rezultatima, kao i o daljem planu razvoja naše zemlje koji će se zasnovati na dobijenim indikatorima”, dodao je Spajić.

 

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT