Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PORUČIO NA SJEDNICI PARLAMENTA

Rakočević: Umjesto da kosponzoriše Rezoluciju UN, država relativizuje genocid

07.05.2024 11:01h

Foto: DPS

Crna Gora, umjesto da kosponzoriše Rezoluciju Ujedinjenih nacija (UN) o Srebrenici, odlučuje da relativizuje genocid u Srebrenici, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević.

On je na sjednici Skupštine rekao da na svakom koraku treba pokazivati kredibilitet i suštinsko vrijednosno pripadanje, ne samo NATO savezu, nego i civilizacijskom svijetu.

„To, nažalost, ova parlamentarna većina ne radi. Ne zato što u njoj ne sjede neki koji zaista baštine civilizacijske vrijednosti, vjerujem da u parlamentarnoj većini sjede oni kojima je stalo do tih vrijednosti, ali oni su u manjini“, kazao je Rakočević.

On je rekao da, kad god se ti subjekti iz parlamentarne većine osmjele da naprave korak, pa kažu da je u Srebrenici bio genocid i da zarad dobrosusjedskih odnosa požele da grade dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Kosovom, predsjednik Skupštine Andrija Mandić izađe i dovoljan je jedan tvit da Vlada bude „ustrojena“.

„A posljednji u nizu bio je onaj koji se tiče Rezolucije o Srebrenici, gdje se nigdje ne pominje kolektivna krivica bilo kog naroda“, dodao je Rakočević.

On je naglasio da su tu rezoluciju podnijele najrazvijenije države svijeta.

„Umjesto da Crna Gora kosponzoriše tu rezoluciju i da se vrijednosno dokaže, ona odlučuje da relativizuje zločin genocida u Srebrenici“, kazao je Rakočević.

On je istakao da je i stav prema članstvu Kosova u Savjetu Evrope lutanje Crne Gore na međunarodnom putu.

„I zbog svega toga Crna Gora gubi ugled u međunarodnoj zajednici, a to je jedan od razloga što posljednjih tri i po godine nemate ozbiljnog investitora koji će da dođe u Crnu Goru i koji će da u vladama crne gore prepozna ozbiljnog saveznika, jer je zabrinut putem kojim Crna Gora ide“, rekao je Rakočević.

On je naglasio da je najveći uspjeh u politici kad najveći kritičari i oponenti postanu sljedbenici.

„Kao što znate, danas su u opoziciji svi oni koji su 2017. glasali da Crna Gora postane članica NATO-a, a svi oni koji su bili protiv na neki način i nijesu učestvovali u toj odluci, sada su na vlasti“, kazao je Rakočević.

Kako je naveo, onda se postavlja pitanje zbog čega je 12 odsto pad povjerenja u NATO u Crnoj Gori u posljednje tri godine.

Rakočević je upitao zbog čega je tako dramatičan pad i zbog čega Gabrijel Eskobar prije godinu kaže da Crna Gora nije više kredibilna članica i da se sa njom ne dijele povjerljive informacije.

„Zato što danas u vlasti imamo one koji se protive suštinski članstvu u NATO-u, ili da budem precizan Demokratski front, jer svi drugi podržavaju, deklarativno ili suštinski“, dodao je Rakočević.

On je istakao da je u 2018. povećan broj direktnih stranih investicija iz država članica NATO-a za 64 odsto.

„Pozdravljamo i ohrabrujemo finalnu evoluciju dijela parlamentarne većine koji su tada bili protivnici onima koji su danas u opoziciji“, rekao je Rakočević.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT