Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"ONE KOJI NISU DOŠLI NE ŽELIM DA KOMENTARIŠEM"

Milatović: Za napredak Crne Gore važna kohezija, drugi sastanak odmah nakon izbora

29.05.2023 04:45h

29.05.2023 10:36h

Foto: predsjednik.me

Napredak je upravo ono što su građani izabrali. Za napredak je potreban dijalog, unutrašnji, a pozivajući predstavnike izbornih lista koji će učestvovati na predstojećim izborima, sa kojima smo imali dobar sastanak, napravili smo jedan korak, poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nakon sastanka u Vili Gorica sa predstavnicima političkih subjekata koji učestvuju na predstojećim parlamentarnim izborima.

Kazao je da mu se čini da su svi njegov poziv prihvatili dobro.

"Unutrašnji dijalog nam je potreban. Jasno je da će se i nakon izbora pronaći većina, ali za napredak Crne Gore važna je kohezija na tom putu, oko ključnih pravaca razvoja Crne Gore. Smisleno je bilo da pozovem sve one koji će učestvovati na izborima", dodao je on. 

Zaključak sastanka je, kaže, da se čini da je dijalog važan i da će se ovakvi sastanci nastaviti u kontinuitetu i odmah nakon izbora.

"Zemlju čeka izbor sedmog sudije Ustavnog suda, tri člana Sudskoj savjeta, vrhovni državni tužilac, čekaju nas reforme izbornog zakonodavstva, Zakon o vladi. Čeka nas važno određenje i oko održivog modela ekonomskog razvoja, kao i oko evropskih integracija kako bi Crnu Goru dodatno ubrzali na putu ka EU", poručio je Milatović. 

Na pitanje zašto je sastanak održan prije izbora, Milatović je naveo da treba odvojiti ono što su ustavne nadležnosti predsjednika, te da je ovo "dodatni fokus na društvenu koheziju koja jedino može doći kroz ovakvu vrstu unutrašnjeg dijaloga svih političkih aktera".

"Imam i mandat od građana da najviše brinem o magistralnom pravcu razvoja Crne Gore, kada je u pitanju domen vladavine prave, ekonomije... Mijenjaće se parlamentarna većina, ali dijalog mora da postoji. Rezultati ovakvih sastanaka trebalo bi da imaju za cilj sve to", kazao je predsjednik Crne Gore, poručivši da je Crna Gora "zajednička sudbina", te da treba da "pokažemo dodatnu dozu demokratske zrelosti i da je promovišemo".

Rekao je i da se parlamentarni izbori odvijaju u ambijentu nikad manjih tenzija.

"Pozivam sve da se u susret izborima ponašamo u skladu sa svojih ovlašćenja i zato apelujem na sve da pokažu dodatnu privrženost i nadležne organe da ne koriste državne resurse u svrhu izbora", naveo je on, komentarišući zahtjev Srđana Perića iz Preokreta, koji je pozvao Milatovića da zaustavi političku-funkcionersku kampanju.

Nije želio da komentiraše predstavnike lista koji nijesu prisustvovali današnjem sastanku u Vili Gorica.

"Svoj ravnopravni odnos želio sam da pokažem time što sam pozvao sve liste. Drago mi je što su na sastanak došli predstavnici 12 izbornih lista, a one koji nisu došli ne želim da komentarišem. Neka o tome sude građani, a svima želim jednu fer utakmicu i sreću na predstojećim izborima", poručio je Milatović. 

Bitno je, kaže, razdvojiti ono što je kohabitacija i izlazak iz ustavnih ovlašćenja a što smo, kako navodi, imali u mnogo slučajeva u prethodnom periodu, i što je dodatno otežalo funkcionisanje države u prethodnom periodu.

Nakon sastanka novinarima su se obratili i lideri i nosioci izbornih lista. 

Podsjetimo, u Vilu Gorica jutros su stigli Abaz Dizdarević iz koalicije "Zajedno", Milojko Spajić lider pokreta Evropa sad, Aleksa Bečić iz koalicije "Hrabro se broji", Nik Đeljošaj iz Albanskog foruma, predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative, Vladimir Joković iz koalicije Socijalističke narodne partije i Demosa, kao i Dejan Vukšić iz Narodne koalicije. Sastanku su prisustvovali i lider Albanske alijanske Genci Nimanbegu, Srđan Perić iz Preokreta, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević i Dragica Perović Ivanović iz koalicije "Mi možemo".

Pozivu se nijesu odazvali Milan Knežević, Vladimir Leposavić i Nikola Đurašković.

Milatović je ranije kazao da sastankom poručio želi da doprinese političkom dijalogu o ključnim temama za dalji razvoj države. Poručio je i da neće učestvovati u kampanji za parlamentarne izbore ispred pokreta Evropa sad, jer na taj način želi da pošalje poruku da je predsjednik svih građana.

Foto: Dnevno.me

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT