Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PORUČILA MINISTARKA EVROPSKIH POSLOVA

Gorčević: Na prozivke koje mi je uputio Vučić trebalo da odgovori Milatović

19.04.2024 11:18h

Foto: Screenshot You tube

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je da je uvjerena da će vanjskopolitička orijentacija Vlade, i u slučaju moguće rekonstrukcije, biti usmjerena na poštovanje utvrđenih vanjskopolitičkih prioriteta, ubrzanje procesa evropske integracije, intenziviranje političkog dijaloga i implementacije politika NATO-a, dalju afirmaciju Crne Gore kao aktivnog sudionika u jačanju regionalne saradnje, te dodatno jačanje vidijivosti i angažmana na multilateralnom planu.

To je odgovorila na pitanje poslanice DPS Aleksandre Vuković Kuč da prokomentariše stavove Gabrijela Eskobara da koalicija ZBCG nije partner SAD.

"Više puta smo domaću i inostranu javnost podsjetili na koalicioni sporazum koji su zaključili činioci sadašnje parlamentarne vecine, kao i činjenicu da na tom polju nije bilo odstupanja, uključujući i predsjednika Skupštine koji je svojim angažmanom doprinio konsenzusu oko suštinskih imenovanja, čime su se stekli usiovi da, nakon nekoliko godina, iskoracimo u našem integracionom procesu", kazala je Gorčević. 

Gorčević je rekla da je uvjerena sam da će dalju posvećenost konstituenti vladajuće većine pokazati i u pogledu razmatranja i usvajanja zakonskih rješenja neophodnih za stvaranje preduslova za ulazak u narednu fazu pregovarackog procesa, odnosno dobijanja Izvjestaja o privremenim mjerilima za pogiavija 23 i 24.

"U tom kontekstu, ne treba zanemariti i činjenicu da je aktuelna Vlada heterogena, odnosno sačinjena od različitih političkih subjekata, koji su se obavezali na implementaciju koalicionog sporazuma, odnosno da neće podrzavati akte koji bi mogli narušiti koheziju društva i izazvati nepotrebne tenzije", navela je Gorčević. 

Poslanica DPS pitala je i Gorčević da prokomentariše nedavno uvrede koje je na njen račun izrekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kada je rekla da će Crna Gora podržati.

"Bilo je raznih dešavanja unutar Crne Gore, ali znate da na prozivke koje je uputio predsjednik Srbije trebalo da odgovori predsjednik Crne Gore. Zašto to nije učinio, to je pitanje za njega. Ja želim odgovorno da predstavim Crnu Goru, rezultatom sam to i pokazala"; rekla je ona.

Kazala je i da to kako će poslanici Parlamenta glasati o članstvu Kosova u SE, pitanje savjesti. 

"Siguran sam da Vasilije Čarapić nije glasao protiv Kosova nego je dodatno ohrabrio Kosovo da ispuni dodatne uslove koji se očekuju za članstvo u jednoj međunarodnoj organizaciji. Pitanje nezavisnosti Kosova je završeno, Crna Gora je priznala Kosovo i to je potpisano kroz Sporazum parlamentarne većine", rekla je Gorčević. 

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT