Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POTPREDSJEDNIK VLADE SAOPŠTIO DA CG NE BI TREBALO DA PODRŽI REZOLUCIJU O SREBRENICI

DPS: Spajić da kaže da li je izjava Šćekića zvanični stav Vlade

04.05.2024 20:10h

Foto: DPS

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je premijera Milojka Spajića da se odredi naspram izjave potpredsjednika Vlade Dragoslava Šćekića da Crna Gora ne bi trebalo da u Ujedinjenim nacijama (UN) podrži Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Šćekić je u izjavi za "Dan" kazao da će on glasati protiv ako platforma o glasanju u Ujedinjenim nacijama bude na dnevnom redu Vlade.

"Danas je javnost još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična državna politika Vlade Crne Gore i to kroz izjavu potpredsjednika Šćekića koji je saopštio da će glasati protiv toga da Crna Gora u UN podrži rezoluciju o Srebrenici", podsjetli su iz DPS-a. 

U saopštenju navode da budući da premijer Spajić još nije iznio precizan stav o ovom pitanju, jasno je da se ova izjava može tumačiti kao zvaničan stav aktuelne Vlade Crne Gore.

"Pozivamo premijera Spajića da se konačno odredi naspram skandalozne izjave potpredsjednika Vlade Šćekića i da nam kaže da li i on smatra da ne treba „otvarati teme koje su iza nas“ i da li i on smatra „da Crna Gora treba da ima dobre odnose sa svima u regionu“, te da li je i on, kao njegov potpredsjednik, ,,iznenađen da se u Ujednjenim nacijama ili bilo gdje otvara tema Srebrenice“?", navodi DPS u saopštenju.

Ističu da je krajnje je vrijeme da Vlada i premijer kažu da li je ćutanje o Srebrenici nedostatak političke hrabrosti da saopštite svoj stav ili iza toga stoji strah da se to ne protumači kao otkazivanje poslušnosti vašim finansijerima i političkim starješinama.

"Predsjedniče Vlade Spajiću, potpredsjedniče Šćekiću, pomoći ćemo vam: u Srebrenici se jeste dogodio genocid. To je rekao sud u Hagu i Međunarodni suda pravde koji je presudio da su vojska i policija RS izvršioci genocida. No, uprkos svim činjenicama i dokazima svakodnevno u javnom prostoru, godinama unazad, slušamo skandalozne izjave. One su do nedavno dolazile od zvaničnika drugih država, danas one dolaze od zvaničnika naše države", saopštili su iz DPS-a.

Kako su naveli iz te partije, podaci haškog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove navode da je u Srebrenici bilo oko osam hiljada žrtava, dok je 30 hiljada žena i djece prisilno premješteno.

Iz DPS-a su podsjetili da je u sudskim procesima za Srebrenicu utvrđeno da su žrtve bili civili ili ratni zarobljenici.

“Dokazni materijal pokazuje da većina žrtava nije ubijena u borbi već tokom masovnih pogubljenja, te da su u masovnim grobnicama pronađeni povezi za oči, te materijal za vezanje ruku”, kaže se u saopštenju.

Iz DPS-a su istakli da su presude Haškog i domaćih sudova za genocid proglašavale krivim pojedince, a ne kolektive, države ili entitete.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT