Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

MINISTARSTVO ODBRANE JOŠ BEZ RJEŠENJA ZA VOJNI POLIGON

Dok tragaju za lokacijom, vojnike šalju u susjedstvo na obuku

29.04.2024 06:29h

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane Crne Gore radi na pronalaženju adekvatne lokacije i uspostavljanju vojnog poligona u Crnoj Gori, što je kompleksan proces koji traje. Do tada, pripadnici Vojske Crne Gore će koristiti poligone u susjednim i drugim savezničkim i partnerskim državama za unapređenje obučenosti i operativnih sposobnosti. 

To je Pobjedi odgovoreno iz Ministarstva odbrane, na pitanje da li Vojska Crne Gore planira da do 2026. koristi poligone susjednih zemalja za obuku vojnika.

U Sporazumu koji je potpisan između ministarstva odbrane Crne Gore i Albanije u vezi sa aktivnostima vojne obuke i korišćenjem vojnih područja i poligona na teritorijama Republike Albanije i Crne Gore, a koji se odnosi na period od februara 2024. do kraja 2026, navedeno je da će crnogorski vojnici vježbati bojeva gađanja i pripremati se za NATO misiju u Bugarskoj na poligonima Oružanih snaga Albanije.

"Tehnički aranžman između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Republike Albanije u vezi sa aktivnostima vojne obuke ima za cilj jačanje saradnje, razvoj operativnih sposobnosti i interoperabilnosti jedinica Vojske Crne Gore i Oružanih snaga Republike Albanije, dvije susjedne zemlje i članice Sjevernoatlantskog saveza ", kazali su Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Obuka, kako su objasnili, obuhvata zajedničku obuku ljudstva i jedinica na teritorijama obje države, zajedničko učešće na nacionalnim i međunarodnim vježbama na teritoriji zemlje domaćina, zajedničku preduputnu obuku za učešće u međunarodnim misijama i aktivnostima, kao i korišćenje poligona i objekata zemlje domaćina za aktivnosti obuke.

"Tehnički aranžman se potpisuje u skladu sa već potpisanim Memorandumom o razumijevanju između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Republike Albanije o saradnji u oblasti odbrane. Jedan od ključnih razloga za potpisivanje ovog tehničkog aranžmana je zajednička preduputna obuka jedinica Vojske Crne Gore i Oružanih snaga Republike Albanije koje se zajedno angažuju u NATO aktivnosti Isturenih kopnenih snaga u Republici Bugarskoj, kao jednoj od najznačajnijih aktivnosti NATO snaga u cilju odvraćanja i odbrane istočnog krila Alijanse", navode iz Ministarstva odbrane.

U dogovoru sa albanskom stranom, a u cilju što bolje pripreme kontingenata koji se upućuju u sastav ovih snaga, dio zajedničke obuke će se realizovati u Republici Albaniji, pojašnjavaju u resoru odbrane.

"U skladu sa navedenim, a zbog ograničenja koje propisuje njihova zakonska regulativa, usaglašen je trogodišnji sporazum, sa mogućnošću produžetka i poslije 2026. 

Tehnički aranžman pruža mogućnost jedinicama Vojske Crne Gore da realizuju bojeva gađanja oružjem i oruđima kalibra većim od 12,7 mm na poligonima Oružanih snaga Republike Albanije, zbog trenutne nemogućnosti izvršenja navedenih gađanja u Crnoj Gori, a usljed nepostojanja adekvatnog poligona.

Istovremeno, pruža mogućnost i albanskoj strani za korišćenje poligona za obuku u Crnoj Gori, prvenstveno u razvoju sposobnosti planinskog ratovanja i obuke u zimskim uslovima ", zaključuju u Ministarstvu.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT