Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PREMA KOALICIONOM SPORAZUMU, U JUNU BI TREBALO DA DOĐE DO ROTACIJE VLASTI U ULCINJU

Barjaktari smijenio načelnike i sekretare iz Force?

08.05.2024 06:34h

Foto: Media biro

Predsjednik Opštine Ulcinj, inače funkcioner Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, Omer Barjaktari smijenio je načelnike i sekretare iz redova doskorašnjeg koalicionog partnera Force, čiji je predsjednik Genci Nimanbegu, potvrđeno je "Danu" iz više izvora u ulcinjskoj opštini.

Prema informacijama tog lista, predsjednik ulcinjske opštine smijenio je rukovodioce Službe spašavanja, Sekretarijata za privredu, Sekretarijata za investicije i Sekretarijata za lokalnu samoupravu. Svi oni su članovi Force.

U junu je trebalo da dođe do rotacije vlasti u ovom gradu, po koalicionom sporazumu, i na mjesto predsjednika Opštine trebalo je da dođe predstavnik Force, najvjerovatnije Ardijan Mavrić, koji je trenutno predsjednik Skupštine, ali sada je gotovo izvjesno da do toga neće doći. Problem između Force i GP URA aktuelan je već mjesec, jer u Barjaktarijevom taboru tvrde da je Forca počela pregovore sa drugim partijama još 1. aprila i to bez znanja GP URA.

U najjužnijem crnogorskom gradu u toku je žestoka borba za odbornike kako bi se obezbijedila većina u lokalnom parlamentu. Ukoliko GP URA uspije da obezbijedi većinu, Omer Barjaktari će, najvjerovatnije, ostati i dalje predsjednik Opštine Ulcinj. Ukoliko druga strana uspije da obezbijedi većinu odbornika, onda će predsjednik Opštine biti Ardijan Mavrić, a predsjednik Skupštine opštine predstavnik Demokratske partije socijalista.

Juče nije bilo moguće dobiti izjavu od bilo kojeg učesnika u ovim procesima u Ulcinju.

Omer Barjaktari je ranije izjavio da je URA maksimalno poštovala svaki politički dogovor i sporazum, iako to, kako tvrdi, ponekad od drugih konstituenata nije bilo tako.

"Time smo pokazali ogroman demokratski kapacitet. Svaki sporazum zavisi od dviju strana, a ovaj naš od nekoliko, pa samim tim i poštovanje toga ne zavisi samo od nas",  naveo je on.

Ko je sada vlast u Ulcinju?

Vladajuća koalicija u ulcinjskom parlamentu trenutno ima 19 od ukupno 33 odbornika – Demokratska partija pet, GP URA pet, Socijaldemokrate dva, Socijaldemokratska partija i Albanska alternativa po jednog i Forca pet. U opozicionim klupama su odbornici DPS (pet), DUA (četiri), Demokratski savez Crne Gore (dva) i Bošnjačka stranka (jedan). Opozicione partije ne prisustvuju sjednicama lokalnog parlamenta jer ih bojkotuju tvrdeći da je bio veliki broj izbornih neregularnosti.

U opoziciji su i Demokrate sa dva odbornika, ali postoji mogućnost da, ako se dogovore sa partijom Dritana Abazovića, postanu i vladajuća partija.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT