Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

MINISTARKA UČESTVUJE NA UNESCO SVJETSKOJ KONFERENCIJI O KULTURI I UMJETNIČKOM OBRAZOVANJU

Vujović: Dostupnost kulture i obrazovanja u oblasti umjetnosti značajno doprinosi razvoju društva

15.02.2024 08:20h

Foto: MKM

Dostupnost kulture i obrazovanja u oblasti umjetnosti značajno doprinosi razvoju društva, a usavršavanje kadrova i cjeloživotno učenje u oblasti kulture jedan je od prioriteta kulturne politike u Crnoj Gori, istakla je ministarka kulture i medija Tamara Vujović. 

Kako je saopšteno iz tog resora, Vujović učestvuje na UNESCO Svjetskoj konferenciji o kulturi i umjetničkom obrazovanju koja se održava u Abu Dabiju, gdje je sa ministarkom prosvjete, nauke i inovacija Anđelom Jakšić Stojanović prisustvovala otvaranju.

Konferenciju su otvorili visoki zvaničnici: ministar kulture Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Salem bin Kalid Al Kasimi, šef Departmana za kulturu i turizam Abu Dabija, Mohamed Kaligf Al Mubarak i predsjednica Generalne konferencije UNESCO Simona-Mirela Mikulesku.

Vujović je, dodaju, govorila na panel diskusiji „Jednak pristup kulturi i umjetničkom obrazovanju", gdje je sa ministrima i šefovima delegacija iz drugih država razmijenila iskustva i najbolje prakse u cilju unaprijeđenja sektora kulture i umjetničkog obrazovanja.

Predstavljajući obrazovanje u oblasti umjetnosti u okviru Univerziteta Crne Gore, Vujović je naglasila da je usavršavanje kadrova i cjeloživotno učenje u oblasti kulture jedan od prioriteta kulturne politike u Crnoj Gori. 

„To je prepoznato i u važećem strateškom dokumentu – Nacionalnom programu razvoja kulture, koji prepoznaje značaj intersektorske saradnje u oblasti obrazovanja i kulture", navela je Vujović.  

Iz resora kulture ističu da je ona ukazala da se Crna Gora, kao i druge države sa nižim ekonomskim standardom, suočava sa problemom odliva kadrova. 

„Dostupnost kulture i obrazovanja u oblasti umjetnosti podrazumijeva stvaranje neophodnih uslova koji bi omogućili podršku i usmjerenje svakom talentovanom dječaku i djevojčici, od najranijeg uzrasta", navela je Vujović. 

Ona je, navode, kazala da institucije kulture u Crnoj Gori teže da doprinesu dostupnosti kulturnih sadržaja organizovanjem dana umjetničkog obrazovanja, posjetom učenika osnovnih škola i drugim programima kojima predstavljaju kulturno nasljeđe i savremeno stvaralaštvo.

„Ipak, i pored toga, istraživanja su pokazala da postoji slabije interesovanje za sadržaje kulture, posebno među mlađim generacijama. Prepoznali smo ovo kao važan problem u razvoju sektora i sa Ministarstvom prosvjete radićemo na pronalaženju rješenja primjenom najboljih praksi iz zemalja okruženja i Evrope,", istakla je Vujović. 

Kazala je da je uvjerena da će u okviru UNESCO platforme za kulturu i obrazovanje u oblasti umjetnosti biti omogućena veća dostupnost kulturnih sadržaja i da će nam strateški dokument usvojen na konferenciji ponuditi konkretne smjernice i rješenja. 

„Ova Konferencija je značajan korak u tom pravcu, prepoznajući prvi put kulturu i umjetnicko obrazovanje kao noseće stubove razvoja društva. Nadam se da ćemo svi zajedno dati doprinos kako bi ova habra inicijativa dala mjerljive rezultate i kako bi ovaj okvir bio istrajan, inspirativan i progresivan. Prepoznali smo da je potrebno osnaživati učitelje i nastavnike o znanjima u oblasti kulture i umjetnosti i uključivati umjetnike i kulturne djelatnike u obrazovni sistem kroz preformanse u školama i rad sa djecom, što može podstaći razvoj kreativnosti kod najmlađe publike," zaključila je Vujović.

Iz ministarstva poručuju da je konferencija u Abu Dabiju prilika za razmjenu iskustava u oblasti umjetničkog obrazovanja, razvoja vještina i profesija u oblasti kulture, nadogradnju kapaciteta aktera u kulturi i umjetnosti, načinima povezivanja sektora uz poštovanje kulturne raznolikosti, održivom djelovanju aktera u kulturi uz upotrebu digitalnih tehnologija i vještačke inteligencije.

Učesnici konferencije prestavili su, kažu, svoja iskustva i izazove sa kojima se suočavaju kao i pozitivne primjere koje su implementirali u svojim državama. 

Iz MKM-a su istakli da će rezultat Konferencije biti Okviru za kulturu i umjetničko obrazovanje koji, kažu, predviđa prostor za unaprijeđenje i pospješivanje saradnje između sektora kulture i obrazovanja, s posebnim akcentom na digitalnim tehnologijama kao sredstva za ubrzanje ciljeva globalnog razvoja poput onih predviđenih Agendom 2030.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT