Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAOPŠTENO IZ MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA

"Španjola postaje međunarodni umjetnički i kreativni centar"

22.02.2024 15:21h

Foto: Printscreen Youtube

Tvrđava Španjola, koja se nalazi u Herceg Novom, biće rekontruisana i postaće međunarodni umjetnički i kreativni centar, saopštili su iz Ministarstva kulture i medija (MKM), dodajući da će Crna Gora od Evropske unije (EU) za taj projekat dobiti 1,5 miliona eura.

U saopštenju se navodi da je Vlada prihvatila Ugovor o subvenciji između Regije Pulja i MKM za projekat “Sa Creativity”, koji podrazumijeva rekonstrukciju tvrđave Španjola.

“Ministarstvo kulture i medija će u okviru projekta "Sa Creativity" sprovesti rekonstrukciju i revitalizaciju tvrđave Španjola, što podrazumijeva rekonstrukciju objekta u postojećim okvirima i uspostavljanje međunarodnog kreativnog centra”, kazala je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Ona je dodala da je cilj te aktivnosti zaštita kulturnog dobra od daljeg propadanja, kroz stavljanje u novu, održivu i savremenu funkciju.

Nakon rekonstrukcije, kako je objasnila, u objektu će postojati kapaciteti za rezidencijalne boravke umjetnika i kreativnih preduzetnika, ali i razvoj stvaralaštva i kreativnih industrija, posebno u oblasti multimedijalne umjetnosti, kao i primijenjenog vajarstva, grafike i slikarstva.

"Smatramo ovo velikim podstrekom za obnavljanje naše baštine, kojem ćemo odgovorno pristupiti”, kazala je Vujović.

Ona je dodala da dobijeni novac nije u cjelosti dovoljan za rekonstrukciju, pa, kako je navela, očekuju dio i iz budžeta države.

Vujović je rekla da je jedan od prioriteta MKM stvaranje uslova za održivi razvoj kulture i investiranje u kulturnu infrastrukturu i zaštitu kulturnih dobara.

“U cilju kreiranja ambijenta za prepoznatljivost i konkurentnost crnogorskog stvaralačkog sektora na međunarodnom nivou i promocije kulturnog turizma”, kazala je Vujović.

Ona je naglasila da, kao i za hab u Kotoru, pronalaze održiv model upravljanja takvim institucijama kulture.

"Koji bi obezbijedio otvorenu platformu za boravak umjetnika, razvoj kreativnosti i inovacija", istakla je Vujović.

Kako je saopšteno iz MKM, projekat “Sa Creativity” biće nastavak strateških aktivnosti tog Vladinog resora koje su orjentisane na stvaranje uslova za razvoj stvaralaštva i kreativnih industrija kroz održivo korišćenje i valoraziciju kulturnih dobara.

Dodaje se da je nosilac projekta MKM, dok su projektni partneri Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, Ministarstvo turizma Albanije, Regija Pulja i Regija Molize iz Italije.

“Ukupna vrijednost odobrenog projekta iznosi skoro 4,8 miliona EUR, od čega je sufinansiranje EU 85 odsto za Crnu Goru i Albaniju, odnosno 80 odsto za Italiju, dok ostatak sredstava obezbjeđuju svi projektni partneri u skladu sa svojim budžetom”, navodi se u saopštenju MKM.

Oni su dodali da je budžet opredijeljen za MKM skoro 1,5 miliona EUR, dok je sopstvena kontribucija oko 218 hiljada EUR.

Iz MKM su kazali da bi projekat trebalo da bude završen do 31. decembra 2027. godine.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT