Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

BRZO I UKUSNO

Špageti s prazilukom i gorgonzolom savršen su ručak kad imate malo vremena

29.02.2024 13:52h

Foto: Printscreen/Youtube

Praziluk je jako potcijenjeno povrće. Rijetko ga jedemo u svakodnevnom životu, ali je ukusan, zdrav i brz za pripremu.

Ovo povrće je posebno dobro u kombinaciji s kremastim supama ili sosevima, što dokazuje omiljeno varivo od praziluka. Ali ova je kombinacija nepobjediva i kao jelo od tjestenine, piše Novi list.

U ovom receptu, aromatični praziluk susreće se sa začinjenom gorgonzolom i kremastim maskarponeom kako bi se stvorio predivan sos koji se može napraviti u samo 20 minuta.

Sastojci (za 2 velike porcije)
- 1 štapić praziluk
- 100 g gorgonzole
- 2 kašičice maslinovog ulja
- So
- 250 g špageta (ili druge tjestenine)
- 100 g maskarponea
- 50 g parmezana
- Muškatni oraščić, papar

Priprema

Zakuvajte veću količinu vode. U međuvremenu praziluk narežite na sitne kolutiće i potom operite. Gorgonzolu narežite na kockice i ostavite sa strane. U tiganju zagrijte maslinovo ulje i na srednjoj vatri prodinstajte malo posoljeni praziluk oko 10 minuta. Vodu obilno posolite i u njoj skuvajte tjesteninu.

Praziluku u tiganju dodajte maskarpone i gorgonzolu. Narendajte parmezan i malo muškatnog oraščića. Ocijedite tjesteninu i skupite vodu. Sada prelijte sos od sira s malo vode za tjesteninu dok ne dobijete kremasti sos. Posolite i stavite papar. Sos poslužite s tjesteninom i još malo parmezana.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT