Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

KORISNI SAVJETI

Sedam savjeta kako da se ne zalede vrata i staklo na automobilu

28.11.2023 12:05h

Foto: Pixabay

Ne čekajte jutro da bi se uhvatili ukoštac sa zaleđenim automobilom.

Život će vam biti lakši ako pripazite na neke stvari i napravite određene poteze koji će to spriječiti.

Zaleđena vrata na automobilu baš nikad ne otvarajte na silu jer možete da ih oštetite. Ako imate priliku, polijte ih toplom vodom, nikako vrućom, jer vruća voda može da ošteti i vrata i bravu.

Sedam odličnih saveta kako da vam se ne zalede staklo i vrata:

1. Ako imate mogućnosti, uvijek automobil parkirajte tako da prednji dio bude okrenut na istok. Tako će prvi jutarnji zraci polako otapati led na šoferšajbni.

2. Napravite tečnost za odleđivanje stakala koju ćete ujutro samo pošpricati po ledu. U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i malo deterdženta za pranje posuđa. Dobro promućkajte. Postoji još jedan recept - naspite u bocu s raspršivačem alkohol i vodu u razmjeri 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode).

3. Zaštitite brave od leda. Tu pomaže WD40. Ušpricajte ga u brave na automobilu i neće se zalediti preko noći.

4. Da se vrata ne zalede premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin ili jestivo biljno ulje. Napravite to čim izađete iz vozila kako bi naredno jutro bez problema otvorili vrata.

5. Čarape stavite na brisače! Da, dobro ste pročitali. Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne bi našli "zalijepljene" za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih dignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalijepiti.

6. Retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične kesice. Možete ih omotati i gumenom trakom.

7. Stavite karton na stakla. Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopšte ne zalede koji vozači često koriste. Umjesto kartona možete staviti i stari peškir.

Zaleđena stakla nikada ne posipajte vrućom vodom jer mogu popucati, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci. Pametniji izbor je mlaka voda koju na staklo nanesite krpom.

Trikovi kako da se stakla u autu ne zamagle

Premažite sva stakla pjenom za brijanje i dobro protrljajte papirnatim ubrusom, sve dok višak ne nestane.

Postoji još jedan trik - napunite stare čarape pijeskom za mačke, zavežite ih i ostavite da stoje u autu. Taj pijesak upija vlagu pa će tako smanjiti njenu količinu i u vašem vozilu, piše Alo.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT