Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"TO JE KAO FERARI NA NEBU"

Najbrža ptica na svijetu – može da dostigne brzinu veću od 300 km/h

09.07.2024 11:58h

Foto: Screenshot National Geographic

Zamislite pticu koja se baca na svoj plen brzinom od nekoliko stotina kilometara na sat.

Sivi soko je sposoban da postigne brzinu veću od 300 kilometara na sat (186 mph), što ga čini najbržom pticom na svijetu.

„To je kao Ferari na nebu“, rekao  je Ken Frenklin, pilot i sokolar.

Međutim, siv soko može da dostigne ove vrtoglave brzine samo kada izvodi neku vrstu „ronjenja“ poznatog kao lovački nagib.

Lovački nagib je u suštini manevar slobodnog pada koji soko koristi da uhvati svoj plen. Uzdigavši se u visinu daleko iznad svoje žrtve, koja bi mogla da bude i neka druga ptica, uvlači svoja krila da bi obezbijedio aerodinamičniji oblik prije nego što se strmoglavi kljunom, skoro pod pravim uglom.

Delić sekunde prije nego što stigne do cilja, bilo na zemlji ili u vazduhu, soko raširi krila da bi prekinuo pad i promijenio pravac. Najveća brzina koju je ikada postigao siv soko je 389,46 kilometara na sat, što je postigla ptica po imenu Strašni iz države Vašington.

Snimljeno kao dio dokumentarnog filma za National Geographic, ovo meteorsko spuštanje počelo je kada je soko pušten iz aviona na visini od 5.182 metra, što je daleko više nego što bi ptica ove vrste obično letjela. Zbog toga su neki ornitolozi osporili validnost ovog zapisa. Pitaju se da li bi sivi soko mogao da postigne tako veliku brzinu u normalnim uslovima, prenosi IFL Science.

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT