Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PRESUDA VIŠEG SUDA U PODGORICI

Optuženi za silovanje maloljetne rođene sestre osuđen na 14 godina zatvora

10.07.2024 10:20h

Foto: Dnevno

Okrivljeni za dva krivična djela silovanje počinjenih na štetu sestre, i zbog pokušaja silovanja, u ponovljenom postupku osuđen je na 14 godina zatvora. Presuda je izrečena 25. juna u Višem sudu u Podgorici.  Optuženi O.Đ. oglašen je krivim da je tokom 2016. i 2017. godine silovao rođenu sestru. Uhapšen je sredinom septembra 2020. godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Prethodnom presudom O.Đ. je takođe bio osuđen na 14 godina robije. Međutim, sudije Apelacionog suda ocijenile su niz zakonskih propusta u presudi te su je ukinuli i naredili novo suđenje. U tom rješenju navedeno je da je presuda zasnovana na dokazu na kojem se po odredbama zakonika ne može zasnivati, kao da je izreka pobijane presude nerazumljiva, protivrječna razlozima presude, dok su dati razlozi potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni.

Presuda je ukinuta, između ostalog, i zbog toga što je Viši sud u dokaznom postupku izvršio uvid u službenu zabilješku – prijavu seksualnog nasilja – sačinjenu od  nevladine organizacije SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, od 16.9.2020. godine, i njenu sadržinu prihvatio iako, kako su ukazali iz Apelacionog suda, navedena službena zabilješka ne može biti dokaz u postupku.

Okrivljenom O.Đ. je izricanjem presude produžen pritvor zbog opasnosti od bjekstva i da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti djelo za koje je nepravosnažno osuđen. U odluci suda navedeno je da je okrivljeni osuđen na visoku kaznu zatvora koja ga ne može ostaviti ravnodušnim u slučaju da kazna bude potvrđena. Takođe, navedeno je i da ima rodbinu u inostranstvu koja bi mu mogla pružiti pomoć u skrivanju.

Sudije Apelacionog suda prihvatile su i stav da bi okrivljeni, jer je ranije osuđivan, ukoliko mu pritvor bude ukinut, mogao ponoviti djelo.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT