ADVERTISEMENT

NA TRI SATA OBUSTAVILI RAD

Veliki štrajk radnika na Kipru, traže povećanje plata

26.01.2023 15:42h

26.01.2023 15:50h

Foto: EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU

Hiljade radnika na Kipru, među kojima državni službenici, nastavnici i građevinari, danas su na tri sata obustavile rad u znak protesta protiv odstupanja poslodavaca od sporazuma koji bi trebalo da donese povećanje plata radi ublažavanja posljedica inflacije.

Štrajk je organizovalo četrnaest sindikata koji predstavljaju širok spektar radnika, od vozača autobusa do osoblja aerodroma, a stotine su protestovale na ulicama glavnog grada Nikoziji tražeći veće plate.

Spor je oko dugogodišnjeg procesa prilagođavanja troškova života kojim se povremeno odobravaju povišice plata sa ciljem da se nadoknadi gubitak zbog inflacije. Sporazum o tome je suspendovan poslije finansijske krize iz 2013. godine koja je Kipar bio na ivici bankrota.

Ministar za rad Kirijakos Kušos izjavio je da je jaz između stavova poslodavaca i sindikata isuviše širok da bi odlazeća vlada mogla da ga premosti prije izbora sljedećeg mjeseca.

Radnički nemiri biće prioritet za narednu administraciju koja će vlast preuzeti u martu.

Šef Kiparske federacije poslodavaca i industrijalaca Mihalis Antoniou rekao je da su poslodavci spremni da sklope sporazum koji bi povećao plate, ali uz neke uslove da ne bi umanjio konkurentnost poslovanja. Rekao je i da samo petina radnika u privatnom sektoru ima pravo na povišicu u okviru prilagođavanja plata troškovima života.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT