Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ČAK I AKO SADA PODNESE OSTAVKU

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer

19.04.2024 18:13h

Foto: EPA/EFE Georgi Licovski

Ustavni sud odlučio je da se predsjednik Hrvatske Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno učestvovanjem u kampanji za parlamentarne izbore bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer.

" Upozorili smo18. marta Milanovića da njegovo kandidovanje, te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom podjele vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku, ako se kandiduje ili nastupa u javnosti kao budući kandidat.

Pozivali smo njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom...Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema upustvima, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora", kazao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

"Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštovao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku, pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravovremeno upozoren.

"On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti", navodi Šeparović.

Na pitanje što ako Milanović nastavi da ignoriše upozorenja, kazao je kako će u slučaju potrebe Ustavni sud donijeti posebnu odluku.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT