ADVERTISEMENT

VLADA PREDUZIMA HITNE MJERE

Ubijeno šest žena i jedna djevojčica za tri nedjelje u Španiji

25.01.2023 20:12h

Foto: Pixabay

Španska vlada sazvala je drugi vanredni sastanak eksperata u oblasti porodičnog nasilja za manje od mjesec nakon što je od početka januara ubijeno šest žena i jedna djevojčica.

Krizni štab je posljednji put zasijedao nakon što je u decembru prošle godine ubijeno 11 žena, prenio je "Guardian".

Jedna 45-godišnja žena i njena osmogodišnja kćerka ubijene su u ponedjeljak u španskoj pokrajini Valjadolid i to samo pet dana nakon ubistva jedne 38-godišnjakinje u Kataloniji.

Broj žena koje su ubili njihovi partneri ili bivši partneri je porastao na 1.188 od 2003, kada je vlada počela da prikuplja podatke o takvim ubistvima. Tokom istog perioda, 49 djece je ubijeno u napadima porodičnog nasilja.

Irene Montero, španska ministarka za jednakost, navela je da će krizni štab zasijedati sjutra kako bi "analizirao svaki slučaj, utvrdio propuste i unaprijedio koordinaciju".

Suočena sa rastom broja ovakvih ubistava, španska vlada na čelu sa socijalistima razmatra prijedloge koji bi omogućili vlastima da obavijeste žene koje su žrtve porodičnog nasilja o prethodnim nasilnim prestupima njihovih partnera.

Međutim, španski javni tužilac za nasilje nad ženama je upozorio da takva upozorenja ne bi mogla biti izdata "automatski ili na generalizovan način", dodajući da je potrebno razmotriti konkretne okolnosti svakog slučaja.

Prošlog mjeseca vlada je pozvala sudove i tužioce da pojačaju upotrebu elektronskih narukvica kako bi pomogli ženama čiji bivši partneri imaju sudsku zabranu prilaska.

"Smatramo da je važno promovisati upotrebu elektronskih uređaja, poput narukvica koje upozoravaju žene o prisustvu agresora", kazala je Pilar Lilop, ministarka pravde Francuske.

Dodala je da je od 2009. godine, kada su ove narukvice uvedene, nije ubijena nijedna žena koja ih je nosila.

Međutim, opozicione stranke optužile su vladu da nije zaštitila žene uvođenjem kontroverznog zakona koji je omogućio da nekim osuđenim seksualnim prestupnicima budu smanjene kazne u žalbenom postupku.

U decembru 2022. godine u Madridu je održan veliki protest povodom Međunarodnog dana eliminacije nasilja nad ženama.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT