Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POKUŠALI NASILNO DA UĐU U PALATU PRAVDE

Sukob demonstranata i policije u Bejrutu zbog ometanja istrage eksplozije

26.01.2023 15:35h

Foto: EPA-EFE/Wael Hamzeh

Desetine demonstranata sukobile su se sa policajcima u Bejrutu kada su silom pokušali da uđu u Palatu pravde, protestujući što zvaničnici ometaju istragu razorne eksplozije u bejrutskoj luci 2020. godine.

Nekolicina demonstranata je povrijeđena dok su ih pripadnici policijskih jedinica za rasturanje nereda gurali ispred zgrade i udarali palicama.

U srijedu je glavni tužilac Libana Gasan Ovejdat naredio da se oslobode svi osumnjičeni pritvoreni u istrazi eksplozije koja se dogodila 2020. godine i podnio tužbu protiv istražnog sudije Tareka Bitara.

Sudija Bitar je ponedjeljak obnovio istragu poslije 13 mjeseci zastoja zbog pritužbi optuženih političara.

On je takođe optužio više od deset političkih, sudskih i bezbjednosnih zvaničnika, uključujući glavnog tužioca Ovejdata.

To je dovelo do sukoba između istražnog sudije i glavnog tužioca i međusobnog optuživanja za kršenje zakona.

Istraga je u zastoju već mjesecima, a prijeti da uzdrma vladajuću libansku elitu koju Libanci krive za korupciju i loše upravljanje zbog čega je zemlja dospjela u ekonomsku krizu bez presedana u proteklih nekoliko godina.

U bejrutskoj luci je 4. avgusta 2020. godine eksplodiralo gotovo 3.000 tona jako eksplozivnog amonijum nitrata, koji se koristi za đubrivo.

Poginulo je 218 ljudi, a više od 6.000 je ranjeno i veliki djelovi glavnog libanskog glavnog grada su razoreni u toj najvećoj nenuklearnoj eksploziji u svijetu.

Četvrt miliona ljudi ostalo je bez svojih domova. Luka, carina i pravni dokumenti su kasnije otkrili da je amonijum nitrat godinama stajao nepropisno uskladišten u luci, a da su visoki političari i bezbjednosni zvaničnici to znali. Istragu su blokirali libanski politički krugovi od decembra 2021.

Sudija Bitar je u srijedu izjavio za AP da će nastaviti istragu čak i po cijenu života i da će stati samo ako ga vlasti zvanično smjene.

Najviše libansko sudsko tijelo, Viši sudski savjet, trebalo je da se sastane danas popodne da diskustuje o najnovijim dešavanjima u istrazi, ali nije bilo kvoruma. Tužilac Ovejdat je bio u zgradi, ali nije otišao na sastanak već je ostao u svojoj kancelariji i kasnije izašao u pratnji pripadnika bezbjednosnih snaga.

Demonstranti, među kojima rođaci žrtava eksplozije, su skandirali protiv Ovejdata i visokih zvaničnika.

Jedan demonstrant čiji je brat poginuo u eksploziji pozvao je na međunarodnu istragu umjesto libanske.

Nereda je bilo i u samoj Palati pravde gdje se desetina poslanika iz reformističkih i tradicionalno opozicionih partija sastala sa vršicem dužnosti minstra pravde Henrijem Kurijem.

Žučna rasprava o istrazi dovela je do sukoba sa čuvarima ministra.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT