Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ZBOG NASILNIH PROTESTA

Predsjednica Perua, suočena s protestima, pozvala parlament da raspiše izbore

26.01.2023 14:30h

Foto: EPA-EFE/Hugo Curotto

Peruanska predsjednica Dina Boluarte pozvala je parlament da što prije raspiše prijevremene izbore pritisnuta talasom nasilnih protesta, koji traju već tri meseca.

Boluarte je govoreći na sastanku Organizacije američkih država istakla potrebu za dijalogom kako bi se okončali neredi, u kojima je posljednjih nedjelja u sukobu s policijom ubijeno više od 50 ljudi.

Parlament tek treba da da konačno odobrenje za prijevremene izbore u 2024. Protesti su uslijedili nakon opoziva bivšeg predsjednika Pedra Kastilja, koji je nezakonito pokušao da raspusti parlament i reorganizuje pravosuđe.

Njegova nasljednica pozvala je na mir i dijalog nakon što su protesti u državi prouzrokovali štetu, od više od milijardu dolara.

„Pitala bih takođe neke svoje kolege, koji put izlaska iz krize u Peruu predlažete, put nasilja ili mir i demokratiju? Zatražila sam od Kongresa da odobri prijevremene izbore što je prije moguće i iskreno se nadam da će ih prijateljske zemlje regije podržati“, rekla je predsjednica Perua.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT