Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

BURNO U NJUJORKU

Osmani na sjednicu UN-a dovela žene za koje tvrdi da su silovane; Vučić: Doveli ste ljude kojima nije ovdje mjesto

22.04.2024 19:21h

Foto: Klix.ba

Burno je na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija na kojoj se raspravlja o novom šestomjesečnom izvještaju generalnog sekretara Antonija Gutjereša o radu Misije na Kosovu. Glavnu riječ vode predsjednica Kosova Vjosa Osmani i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Osmani je govorila o zločinima koje su tokom rata na Kosovu počinili Srbi.

“Djeca od samo šest mjeseci su živa spaljivana u nastojanju da ih zbrišu sa lica zemlje samo zato što su Albanci, samo zato što su pripadali različitoj nacionalnosti od režima kojem je ovaj čovjek (Vučić op. a.) služio”, rekla je Osmani.


“Elhame Mučoli je imala samo 14 godina kada su srpske policijske snage upale u njenu kuću. Na 53 civila – uglavnom djece, u početku je pucano jer su svi bili okupljeni u jednoj prostoriji. Nikada neće moći zaboraviti zaglušujući vrisak neke od djece koja su još bila živa dok su ih spaljivali u pepeo. I kao da to nije bilo dovoljno, policija ih je palila iznova i iznova i iznova”, dodala je.

Ona je kao dio delegacije na sjednicu dovela žene za koje tvrdi da su silovane na Kosovu tokom rata.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na njene navode kazavši da je njen govor “politički teatar” i “namještaljka za srpsku delegaciju”.

Vučić je pokazao fotografiju Srpkinje Marice Mirić iz Bijelog Polja kod Peći, za koju tvrdi da je silovana “više puta” i potom zaklana tokom rata na Kosovu. Rekao je da zato “nije mogao da je dovede”.

Upitao je da li neko vjeruje da Srpkinje nijesu bile silovane tokom sukoba na Kosovu.

“Doveli ste ljude kojima nije ovdje mjesto”, naglasio je Vučić.

“Molim vas, sljedeći put obavijestite nas kao jednog od osnivača Ujedinjenih nacija, da će neki građani, neki državljani koji će biti prisutni na ovoj sjednici, dovesti više ljudi, kako bi krivicu svaljivali na drugu stranu, zato što smo ovdje da razgovaramo o izvještaju i o mogućim posljedicama političkih aktivnosti i svega drugog”, naglasio je Vučić.

On je upitao zašto srpska delegacija nije obavještena ko će biti član prištinske delegacije.

Njegovim optužbama pridružio se i ambasador Rusije u UN-u Vasilij Nebenzja koji je rekao da Osmani nema pravo na delegaciju jer je pozvana u Savjet bezbjednosti kao govornik.

Predsjednica Kosova, takođe, je govorila i o uspjesima Prištine u posljednjih 25 godina nazivajući Kosovo “šampionom demokratije”.

“Naša mlada republika pokazuje demokratiju na djelu. Sva postignuća su djelo ljudi koji su puni nade i želje da napreduju. Mi smo se podigli iz pepela rata. Vladavina prava je ono na čemu počivaju sve naše institucije što je prepoznato od najznačajnijih organizacija za ljudska prava”, rekla je Osmani.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT