Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

FORMULACIJA IZJAVE BILA PREJAKA ZA NJIH

Mađarska blokirala zajedničku izjavu EU povodom druge godine invazije Rusije

23.02.2024 16:41h

Foto: Arhiva/Pixabay

Mađarska je blokirala izjavu Evropske unije koja je trebalo da bude izdata kasnije danas povodom obilježavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, saopštilo je nekoliko izvora Radiju Slobodna Evropa (RSE) u Briselu koji su upoznati sa procesom.

Umjesto zajedničke izjave, zvaničnici EU sada rade na saopštenju koje će biti objavljeno u ime tri predsjednika glavnih institucija – Ursule Fon Der Lajen ispred Evropske komisije, Roberte Metsole iz Evropskog parlamenta i Šarla Mišela iz Evropskog savjeta.

Da bi objavili saopštenje u ime EU, svih 27 država članica treba da daju saglasnost, a Budimpešta se usprotivila tome, ne dajući konkretno objašnjenje zašto.

Prema riječima zvaničnika EU, s kojima je RSE kontaktirao, jedan od mađarskih diplomata je rekao, da je formulacija izjave "jednostavno bila prejaka za njih".

Mađarska je posljednjih godina odbacila brojne izjave EU.

A posljednju je blokirala ranije ove sedmice, koju je dogovorilo svih ostalih 26 zemalja protiv očekivane izraelske vojne operacije protiv terorističke organizacije Hamas u južnoj Gazi.

Ranije su takođe uložili veto na tekstove u kojima se kritikuje Kina, Rusija, kao i Azerbejdžan zbog njegovog rata protiv Jermenije.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT