ADVERTISEMENT

PISMOM NATOPLJENIM RICINOM

Kanađanka priznala krivicu za pokušaj trovanja Trampa

25.01.2023 21:49h

Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis

Kanađanka po imenu Paskal Ferije priznala je da je kriva zbog toga što je 2020. godine tadašnjem predsjedniku SAD Donaldu Trampu poslala u Bijelu kuću prijeteće pismo natopljeno ricinom, potencijalno smrtonosnim otrovom.

Pismom ove žiteljke Kanade iz Kvebeka poručivalo se Trampu, tada kandidatu za reizbor na mjesto predsjednika države, da „odustane i ukloni kandidaturu“. Međutim, ono je presretnuto u septembru 2020. godine u službi za sortiranje pošte, prije no što je moglo da stigne na svoje odredište.

Ferije (55) je takođe priznala krivicu za slanje sličnih prijetećih pisama zvaničnicima policije u Teksasu. Očekuje se da će, po osnovu sporazuma sa tužilaštvom, otići u zatvor na 262 mjeseca, što je nešto manje od 22 godine, a izricanje kazne zakazano je za april.

„Nema mjesta političkom nasilju u našoj zemlji, i nema izgovora za prijetnje zvaničnicima i ugrožavanje javnih službenika“, saopštio je u Vašingtonu državni pravobranilac Metju Grejvs.

Prema navodima tužilaštva, Paskal Ferije je preradom ricinusa napravila ricin, a onda ga je poslala Trampu u pismu u kojem je tadašnjeg predsjednika nazvala „odvratnim tiranskim klovnom“. U pismu se pored ostalog poručivalo: „Ako ovo ne uradi posao, naći ću ja bolji recept za drugi otrov, a možda ću i upotrebiti moj pištolj kad budem mogla da dođem. Uživaj. Slobodan pobunjenički duh.“

Okrivljena je uhapšena prilikom pokušaja da iz Kanade uđe u SAD preko graničnog prelaza Bafalo u saveznoj državi Njujork, a pri sebi je imala pištolj, nož i nekoliko stotina metaka, saopštile su vlasti.

Istraga je došla i do osam kontaminiranih pisama upućenih teksaškim zvaničnicima koji su imali veze sa ustanovama u kojima je Ferijeova bila pritvorena 2019. godine. Poruke su stvorile „strah i stres“ iako nisu uspjele u trovanju svojih meta, rekao je američki pravobranilac iz Teksasa Alamdar Hamdani. Paskal Ferije je priznala krivicu za ta kršenja zabrana u vezi sa biološkim oružjem u dva krivična postupka pokrenuta protiv nje u Vašingtonu i Teksasu.

Ona je emigrirala iz Francuske u Kanadu i dvojna je državljanka tih zemalja.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT