Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

U PREDUZEĆU "POGREBNE USLUGE" TVRDE DA NI POSTAVLJANJEM VIDEO NADZORA PROBLEM NIJE TRAJNO RIJEŠEN

Podgorička groblja i dalje na meti lopova: "Nema grobnice koja nije oskrnavljena“

06.07.2024 18:14h

Foto: Gradska TV

Skrnavljenje grobnica i veliki broj krađa, problemi su sa kojima se suočavaju zaposleni u gradskom preduzeću „Pogrebne usluge“. Navode da je postavljanje video-nadzora pomoglo u njihovom suzbijanju, ali da problem nije trajno riješen.

Najviše krađa i skrnavljenja grobnica zabilježeno je na gradskom groblju „Čepurci“, navode iz preduzeća „Pogrebne usluge“ i dodaju da se godinama bore sa tim problemom.

Poslovođa Milan Bajčeta navodi da 25 godina radi na gradskom groblju „Čepurci“, ali da „nikad ovako nije bilo“.

„Bilo je nekih sitnih krađa, ali to je bilo beznačajno, ali posljednih četiti, pet godina baš je nijedna jedina grobnica nije ostala što nije završila oskrnavljena. Krade se mesing najviše. Sve što se može prodati“, kaže Bajčeta.

Dalibor Marinković, predvodnik i organizator na sahranama, navodi da se najviše skrnave biste koje ljudi rade od mesinga, vaze za cvijeće, ograde okolo grobnica...

Zaštitar lica i imovine Predrag Filipović, takođe, kaže da su se dešavale i krađe, premetačine i jurnjave razne kroz groblje.

Navode da su nekoliko puta i sami uhvatili počinioce, ali da se izvršioci, zbog loše zakonske regulative, brzo puštaju na slobodu.

„Mi smo ih hvatali, lično mi, radnici ovdje na groblju. Blokirali smo kapije i uhvatili smo prije tri godine, jednoga što je krao te ručke. Pozvali smo policiju, došli su inspektori i poveli su ga, ali kažu da ne prelazi 150 eura vrijednost i onda ga puste“, kazao je Marinković.

Bajčeta tvrdi da su hvatali ljude na licu mjesta i predavali policiji.

„Baš sam imao slučaj kad sam trčao za jednim, a on punu torbu nosio i bježao mi je dok nisam viknuo, malo sam i ja trik upotrijebio jedan „Stani, inspektor policije“ i tek je tada stao i kaže nemoj me kumim te Bogom, molim te… Tako sam ga zadržao tu dok je došao policajac, poveo ga“, priča Bajčeta.

Iako je nakon postavljanja video nadzora broj krađa smanjen, kažu da nije lako objasniti kada do njih dođe.

„Nama je najgore ovdje sa strankama. Stranke zaista doživljaju stresove, kad dođe na groblje, zaista stres doživi, kad vide alke raščupane, pobačano sve. Treba takvu stranku smiriti poslije", kazao je Bajčeta.

Kako je saopšteno Gradskoj TV, troškove za obnovu oskrnavljenih grobnica i spomenika u većini slučajeva snosi preduzeće Pogrebne usluge.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT