ADVERTISEMENT

PROKOMENTARISAO NAVODE O BLOKADI RAČUNA KOMPANIJE

Đeljošaj: Neko pokušava da na imovini Plantaža u Opštini Tuzi ukrade 208 miliona eura državne imovine

01.12.2022 13:06h

Foto: TVCG/printscreen

Oko Plantaža se formirala organizovana kriminalna grupa, koja je angažovala advokatsku kuću, da bi preko svog uticaja na jednom mediju odbranila tezu da je Opština Tuzi kriva za neki tamo porez, saopštio je predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj.

On se oglasio povodom informacije da Opština Tuzi blokirala račun kompanije “13. jul - Plantaže” na iznos od 746.600 eura na ime poreza na nepokretnost za 2022.

"Plantaže su državna imovina Crne Gore. Mi kao Opština godinama trošimo ogromne resurse, kako bi pravedno i fer iskazali vrijednost te državne imovine. S druge strane imamo organizovanu kriminalnu grupu, koja umjesto da brani državni i javni interes, pokušava da nas ubijedi, da je za državu bolje da ima imovinu vrijednu 105 nego 313 miliona! Rečeno narodnim jezikom: neko pokušava da, samo na imovini Plantaža u Opštini Tuzi, ukrade 208 miliona eura. Da, dobro ste pročitali, 208 miliona eura državne imovine", tvrdi Đeljošaj.

Izjavio je da je začuđujuće i nevjerovatno to što Vrhovno državno tužilaštvo uopšte ne reaguje da bi zaštitilo državnu imovinu, prije negoli je ova, kako je saopštio, organizovana kriminalna grupa, pozivajući se na inostranu kompaniju za procjenu vrijednosti, koja se i sama ogradila od te procjene, otuđi.

"Nevjerovatno je da ne reaguju ni vlasnici akcija državnog kapitala, a kao krajnju instancu pozivam premijera da svojim reagovanjem spriječi naum ove organizovane kriminalne grupe", kazao je Đeljošaj.

Tvrdi da je krajnji cilj da se imovina prodaje privitniku za mali iznos, te da se osim primarne proizvodnje, po kojima su Plantaže prepoznatljive, postave i solarni paneli preko velike površine.

"Ovo posljednje zna biti veoma uspješna priča, koju ne smijemo dozvoliti da za male pare uzme privatnik, nego da to uradi država Crna Gora. Ako gospoda nemaju tih kapaciteta i ne znaju da to urade, predlažem da vlasništvo i upravljanje nad Plantažama prepuste Opštini Tuzi, pa da se uvjere šta ćemo napraviti sa tim preduzećem nakon par godina", saopštio je Đeljošaj.

Ponavio je da se problem ne naziva porez za Opštinu Tuzi, već je vrijednost imovine države Crne Gore, koju po njegovim navodima baš oni koji su izabrani da je štite, godinama obezvređuju, kako bi je na kraju prodali trećim licima za neuporedivo manju cijenu od realne vrijednosti.

"To je, na žalost, praksa u Crnoij Gori koju poznajemo godinama, da ne kažemo desetljećima, a koja se nastavlja i u ovom primjeru. Lično ću se boriti do kraja da spriječim tu kriminalnu akciju, u uvjerenju da ću imati podršku VDT-a i Vlade,  koji su, inače, prvi pozvani da sačuvaju državnu imovinu Crne Gore", zaključio je Đeljošaj.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT