Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

DALI HITNO MIŠLJENJE NA PRIJEDLOG ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE STEČENE KRIMINALOM

VK: Uspostaviti materijalnu vezu između imovine koja se oduzima i krivičnog djela

22.05.2024 17:21h

Foto: Venecijanska komisija

Venecijanska komisija (VK) objavila je danas hitna mišljenja na Prijedlog zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom. U mišljenju se, između ostalog, konstatuje da o ovom pitanju ne postoji jasan konsenzus među političkim snagama, te da je zbog vremenskog ograničenja izostala javna rasprava o obimu amandmana.

Iako razumije spremnost da se brzo unaprijedi zakonodavstvo kako bi se nastavio proces pristupanja Crne Gore EU, Venecijanska komisija žali zbog ograničenog vremena datog proceduri finalizacije i usvajanja, što je spriječilo punu javnu raspravu i raspravu o obimu amandmana, o čemu izgleda ne postoji jasan konsenzus među političkim snagama – naveli su iz VK.

Venecijanska komisija je posebno ocijenila da li zakon uspostavlja „pravičnu ravnotežu“ između zahtjeva od opšteg interesa zajednice i zahtijeva zaštite osnovnih prava pojedinaca.

Konstatovano je, između ostalog, da Zakon predviđa poboljšani model oduzimanja bez osude i da odredbe Zakona koje postavljaju stroge rokove za tužilaštvo i sudove u okončanju istrage ili primjeni privremenih mjera dovoljnu protivtežu prednosti države u oduzimanju i postupak oduzimanja.

Ipak, kako su sugerisali iz VK, neke odredbe zahtijevaju pojašnjenje i izmjene kako bi bile u potpunosti u skladu sa evropskim standardima.

Ovo tijelo Savjeta Evrope predložilo je da se jasnije pojasne obimi mjera zapljene u cilju poboljšanja pravne jasnoće i izvjesnosti.  Venecijanska komisija preporučuje i dodavanje odredbe odredbe kojom se sprječava da sudovi donose zaključke na osnovu pretpostavke nezakonitog porijekla kada su relevantni dokazi nedostupni tuženom iz objektivnih razloga.

Iz VK predlažu jasno definisanje dokaznih uslova za oduzimanje imovine i pojašnjavanje, izmjenama relevantnih odredbi, da treba uspostaviti materijalnu vezu između imovine za koju se traži oduzimanje i krivičnog djela kao i određivanje vremenskog obima prije izvršenja krivičnog djela u okviru kojeg je moguće oduzeti imovinska sredstva, kako bi se olakšao teret zainteresovanih lica da dokažu zakonitost sticanja i kako bi se spriječilo nesrazmjerno miješanje u njihova imovinska prava.

Na kraju, VK posebno sugeriše pružanje dovoljnih garancija za treća lica, kao što je obavještenje o započetim i tekućim postupcima.

U hitnom mišljenju se navodi da se u cilju efikasne primjene Zakona crnogorskom pravosuđu obezbijede dovoljni finansijski, tehnički i ljudski resursi

"Venecijanska komisija ohrabruje Ministarstvo pravde da nastavi dosadašnjim putem i nastavi da jača kapacitete i resurse pravosuđa i tužilaštava, kako bi Zakon efikasno ispunio svoj cilj sprečavanja i iskorjenjivanja korupcije uz očuvanje ljudskih prava lica koja su pogođena mjerama sadržanim u njima", istakli su u dokumetu.

Iz VK poručuju da će ostati na raspolaganju raspolaganju crnogorskim vlastima za dalju pomoć po ovom pitanju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT