Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ALARMATNI PODACI

Popović - Samardžić: Od morbila nezaštićeno 34.000 djece uzrasta do pet godina

21.04.2024 07:22h

Foto: Pr centar

U Crnoj Gori 34.000 djece uzrasta do pet godina je nevakcinisano MMR vakcinom i to je alarmantan podatak jer ona nijesu zaštićena od morbila, odnosno malih boginja - opasne zarazne bolesti koja se brzo i lako širi, upozorila je epidemiološkinja dr Milena Popović - Samardžić.

Gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore ona je kazala da se morbile jako lako šire i da je dovoljno da zaražena osoba, koja nije ni razvila simptome, samo prođe prostorijom i nakašlje se i sigurno će zaraziti nekoga ko nije zaštićen.

Istakla je da su najslabije zaštićena djeca koja su rođena 2023, jer njihovi roditelji ih nijesu dovodili na vakcinaciju.

"Najopasnije simptome razviju djeca koja se zaraze do druge godine, ali i do pete godine života. Oni razvijaju teške komplikacije. Najniža nam je vakcinacija u kategoriji najmlađih uzrasta - 2023. i samo njih sedam odsto je primilo MMR vakcinu. Čak 92 odsto djece u toj kategoriji nije zaštićeno, što je, složićete se, alarmantan podatak", istakla je Popović - Samardžić.

Apeluje na građane da budu svjesni da odlučuju o životu i zdravstvenom stanju djeteta.

"Jedno je uzeti informacije sa društvenih mreža, a drugo ih je provjeriti. Kad mi analiziramo podatke, globalni je pad u obuhvatu vakcinacije. Informacije se šire društvenim mrežama i tu se javlja problem, to su uglavnom dezinformacije. Nauka je fokusirana na to kako da postane dostupnija javnosti i da govori jednostavnim jezikom da javnost bude pravilno informisana", navela je Popović - Samardžić.

U fokusu cijelog svijeta, kako kaže, je povratak na zarazne bolesti naročito morbila koje su se vratile u Evropu i to uglavnom tako što ljudi u periodu inkubacije dolaze iz zemalja koje su pogođene ratom i tako šire bolest.

"Od prošle godine imamo ozbiljnu epidemiju malih boginja, čak sedam ili osam smrtnih slučajeva kod djece mlađe  do pet godina, to je na nivou Evrope ali to je veliki broj", kazala je Popović - Samardžić.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT