Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAOPŠTENO IZ MINISTARSTVA ZDRAVLJA

Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

19.04.2024 17:58h

Foto: Igor Milić

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze, za šest pacijenata mlađih od šest godina, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Navode kako je Evropska agencija za ljekove odobrila primjenu ovog lijeka za pacijente mlađe od šest godina krajem prošle godine, stekli su se uslovi za upućivanje najmlađih pacijenata iz Crne Gore na Institut za majku i dijete u Beogradu na procjenu bolesti, nakon čega je komisija odobrila primjenu lijeka.

“Lijek će biti dostupan pacijentima u apotekama Montefarma kada se sprovede zakonska procedura nabavke lijeka, što se očekuje u narednih mjesec.Podsjećamo, Ministarstvo zdravlja je tokom 2023. godine odobrilo primjenu lijeka Trikafta za 30 pacijenta starijih od 6 godina koji su kandidati za ovu vrstu terapije i u tu svrhu je izdvojeno oko 6,1 milion eura iz budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje, dok će za liječenje novih pacijenata na godišnjem nivou biti potrebno dodatnih 1,5 miliona eura”, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Kako je navedeno u saopštenju, Ministarstvo zdravlja  nastaviće da odgovornom zdravstvenom politikom vodi računa o dostupnosti zdravstvene zaštite kroz praćenje savremenih trendova i uvođenje savremene terapije za pacijente u skladu sa medicinskim indikacijama.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT