ADVERTISEMENT

UREĐAJ VRIJEDAN SKORO DEVET HILJADA EURA

KCCG: Provjera sluha novorođenčadi najsavremenijim aparatom

30.03.2023 10:48h

Foto: KCCG

Crnogorska komercijalna banka (CKB) donirala je Institutu za bolesti djece (IBD) aparat za skrining sluha vrijedan skoro devet hiljada EUR, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

Iz te institucije su objasnili da je automatska BERA, uređaj koji se koristi za skrining sluha, i da najveći značaj ima kod visokorizične djece, tj. one koja borave u Centru za neonatologiju.

“Upravo kod te djece učestalost poremećaja sluha je dvostruko veća nego u opštoj populaciji, četiri do šest na hiljadu živorođene djece (u opštoj populaciji jedan do dva na hiljadu)”, kazali su iz KCCG.

Navodi se da je procijenjeno da oko deset do 20 odsto te djece ima takav poremećaj koji se ne može utvrditi drugom metodom skrininga (Otoakustičke emisije).

“Zbog toga je neophodno sprovoditi dvostepeni skrining, tj pored postojećeg skrining aparata (Otoakustičke emisije) nephodna je i primjena automatskog BERA testa”, navodi se u saopštenju.

Tim testom, kako se dodaje, prati se kakav je odgovor na nivou slušnog nerva (do nivoa moždanog stabla), pri zvučnom stimulusu koji je podešen na 35 decibela.

“Rano otkrivanje oštećenja sluha kod djece omogućava pravovremenu intervenciju, po potrebi kohlearnu implantaciju i u konačnom omogućava da ta djeca čuju, razviju govor i pohađaju redovnu školu”, rekli su iz KCCG.

Direktoru IBD-a Veliboru Majiću donaciju je uručila članica Upravnog odbora banke nadležna za sektor za strategiju i finansije, Maja Krstić.

Ona je rekla da duže od decenije traje partnerstvo CKB-a i IBD-a tokom kojeg su omogućili nabavku različitih uređaja i medicinske opreme.

“Ponosna sam na činjenicu da danas, u ime zaposlenih i klijenata banke, predajemo na korišćenje uređaj za kontrolu sluha novorođenčadi koji je jedan od najsavremenijim na tržištu”, rekla je Krstić.

Ona je dodala da CKB sa IBD povezuje snažno partnerstvo i želja da učine sve što je moguće da dobro zdravlje služi najmlađe, i da ljekarski i medicinski timovi mogu uvijek računati na podršku CKB-a.

Majić je, zahvaljujući na donaciji, naglasio društveno odgovorno ponašanje CKB-a, čime, kako je dodao, dokazuju da su banka koja je uvijek spremna da ulaže u prave vrijednosti.

„Kao dječiji hirurg, koji je ujedno i rukovodilac jedine crnogorske dječije bolnice, ponosan sam što društveni subjekti i institutcije imaju, ne samo sluha, već i senzibiliteta za potrebe najmlađih članova našeg društva”, rekao je Majić.

On je naveo da su zdrava djeca preduslov zdrave nacije, a zdrava nacija preduslov srećnog i uspješnog društva.

“Ponosan sam što naši uvaženi prijatelji se uvijek, bez razmišljanja, odazovu našim apelima i zahtjevima i podrže sve naše ideje i projekte”, kazao je Majić.

On je dodao da je CKB više od decenije na spisku prijatelja IBD-a, na čemu su zahvalni.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT